ГЕРБ внесе законопроект за “пълен мажоритарен вот в два тура“

Първият законопроект, който ГЕРБ внесе в 44-то Народно събрание, е за пълна промяна на избирателната система - пълен мажоритарен вот в два тура. Законопроектът изпълнява волята на над 2,5 млн. българи дали положителен отговор на въпросите от проведения на 6 ноември миналата година референдум за изменения на изборните правила. Резултатите от референдума обаче не са задължителни за Народното събрание, тъй като участието в референдума не успя да достигне необходимия за това праг.


В управляващата коалиция няма пълно съгласие, особено в частта за пълния мажоритарен вот, което беше заявено още при преговорите по програмата, и въпросът ще се решава в пленарната зала. Това обаче, според председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, нямало да доведе до проблеми в мнозинството. Доказателство било, че до края на седмицата партията на Борисов и Обединените патриоти ще внесат общ законопроект за промени при концесиите, тъй като България е заплашена от наказателна процедура.
 

В поправките в Изборния кодекс, внесени в сряда от ГЕРБ, е заложено страната да бъде разделена на 240 едномандатни избирателни района, в които да се проведе пълен мажоритарен избор в два тура с абсолютно мнозинство, обясни Данаил Кирилов.
 

За българите в чужбина ще е нужна активна регистрация, която се очаква да даде реална картина на активните избиратели сред нашите сънародници зад граница. Процесът на активна регистрация, подчерта Кирилов, ще даде възможност да се направи първата стъпка за разработването на т.нар. избирателен списък на българите в чужбина.

 Предвижда се гласът на сънародниците ни, които пускат бюлетини зад граница, да бъде съотнесен към тяхното последно местоживеене т.е по последния постоянен адрес. За да се облекчи вотът на българите в чужбина, предвиждаме модерни способи за гласуване - електронно дистанционно и електронно машинно гласуване, информира Данаил Кирилов.

Партийната субсидия – 1 лев за глас
 

Вносителите от ГЕРБ предвиждат и намаление до 1 лв. на годишната партийна субсидия - един от въпросите, подкрепени на референдума. В момента тя е 11 лв. за спечелен глас.

 Предложението на управляващата партия е намалението да стане факт още тази година с обнародването на очакваната актуализация на бюджета. Ако това стане, за което няма никакви гаранции, субсидията на ГЕРБ ще падне от 12 620 212 лева на 1 147 292 лева, на "БСП за България" от 10 510 390 на 955 490 лева, на "Обединените патриоти" от 3 503 643 лева на 318 513 лева на година, на ДПС от 3 475 736 лева на 315 976 лева и на "Воля" от 1 602 007 лева на 145 637 лева.
 

Цветан Цветонов призова останалите политически формации да бъдат искрени и да се съобразят с волята на българския работодател - българският избирател. Ние от ПГ на ГЕРБ се съобразяваме с тези над 2,5 млн. души и затова внасяме този законопроект, който беше предложен и в края на 43-то НС, но бламиран, подчерта председателят на групата.

 Той се надява на подкрепа от партиите, които по време на подготовката и провеждането на референдума, са заявявали принципно "да" за допитването и затова сега било редно като парламентарни групи отново да го подкрепят.

 ГЕРБ ще търси промяна в начина на изчисляване на заплатите на депутатите


ГЕРБ ще търси промяна на начина на изчисляване на заплатите на депутатите и в институциите, които използват същата формула.
 

ГЕРБ ще търси формула, която ще засегне всички институции, които сега изчисляват заплатите си като тези на депутатите, обяви пред журналисти в Народното събрание Цветан Цветанов, цитиран от БТА. Той обаче посочи, че е това е добре да стане при обсъждането на бюджета за 2018 г. като се проведе и допълнителен дебат по темата.


Въпросът за замразяване възнаграждението на народните представители бе повдигнат за пореден път още при обсъждане на парламентарния правилник на 44-то НС от различни политически групи. В момента основната заплата на депутатите е равна на три брутни заплати в обществения сектор за последния месец от тримесечието.
 

Още при дебатите в началото на пленарната сесия на новия парламент Владислав Горанов се обяви за търсене на нов механизъм, по който да се смятат парите на депутатите и на висшите държавни длъжности.
 

ГЕРБ не е против замразяването на депутатските възнаграждения и ще дари 20 000 долара от първите заплати на народните си представители за инициатива на българите в Чикаго, обяви Цветанов. Средствата ще отидат за купуване на сграда, където да се провеждат културни, образователни мероприятия и ще помогнат за запазване на духовността. Той призова и останалите политически сили да отделят пари.