Лозан Панов обяви бойкот на ВСС заради “човека на Бойко” и SMS-a

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов обяви в четвъртък бойкот на Висшия съдебен съвет (ВСС) заради безпардонното назначение на "човека на Бойко" Димитър Узунов за представляващ член на кадровия орган и заради укриването на истината за SMS-a. Той даде срок на Узунов до понеделник да предостави разпечатка от есемесите си с аргумента, че върху него е паднало най-голямото съмнение за изпратеното до премиера Бойко Борисов съобщение.

До тогава "аз отказвам г-н Узунов да бъде мой представляващ", обяви председателят на ВКС.

Лозан Панов откри заседанието на Висшия съдебен съвет със своето слово. То започна така: "Не повярвах нито на очите си, нито на ушите си заради случилото се на извънредното заседание на ВСС (в сряда, когато Димитър Узунов беше избран за представляващ ВСС, а Соня Найденов бе свалена заради критичната си позиция към мнозинството - бел. ред.). Този път няма да стане така, защото този път не може всички да бъдат маскари. Общественото доверие във ВСС е достигнало нулева точка. Рибата се вмирисва откъм главата", обяви Панов пред своите колеги.

Той обяви, че само "справедливостта може да спре тази агресия". Панов напомни, че напрежението в обществото се е натрупало до степен, в която гражданите са излезли на протест срещу агресията, а съдиите много трудно биха могли да взимат решение само въз основа на доказателствата и съвестта. По-късно пред журналисти той даде за пример случилото се във Враца.

"Само справедливостта може да спре тази агресия, а справедливост обществото очаква именно от правосъдието. Връщането на справедливостта започва с изчистването на името на върховния орган на съдебната власт. Нека да понесем тази отговорност пред тези, които са ни дали тази власт, и да осъзнаем, че тази колективна наглост и арогантност няма да остане безнаказана, че парата, която се натрупва, рано или късно ще избие", каза Панов пред ВСС.

Той обяви, че "основната причина за нескончаемия български преход е заради изградените от миналото стереотипи в българското общество", които го правят податливо на манипулация.

"След съобщението (SMS-a на Борисов - бел.ред.) от миналия четвъртък последваха безброй лъжи, манипулации и действия с една основна цел – хората да повярват в най-голямата манипулация на прехода, че всички са маскари. Недоверието е подходяща среда за поддържане на статуквото. Ние постоянно влизаме от скандал в скандал и всичко винаги приключва без резултат, но пък за сметка на това с натрупването им в обществото се натрупва усещането за безнадеждност", каза председателят на ВКС.

Върховният съдия отбеляза, че след скандала с есемесите от миналия четвъртък, за "който отговорност трябваше да понесе само един човек", е последвала внезапна смяна с нов представляващ ВСС. По думите му така автоматично кръгът на хората, които трябва да носят отговорност, се е разширил с човека, върху който са паднали най-големите съмнения за подател на съобщението – Димитър Узунов.

"Неслучайно бях силен застъпник за идеята за намаляване на политическата квота във ВСС с промените в конституцията, защото магистрати избирани от политици ще дават отчет на политици. Днес публично заявявам, че отказвам да ме представлява г-н Узунов, докато не предостави разпечатка за есемесите, изпратени от мобилния му телефон или мобилните му телефони, изпратени през миналия четвъртък от 9.30 до 12.30. Призовавам всички колеги, които не са го направили (да предоставят разпечатки), да изчистим имената си, защото този път някой трябва да понесе отговорност. Ако от днес до понеделник това не се случи, призовавам всички членове на ВСС, които защитават достойнството на българския магистрат, колективно да не участваме в заседанията на ВСС. Отказвам да бъда част от всичко това, призовавам и цялата българска магистратска общност да упражним заедно натиск за разкриване на истината за това кой е изпратил съобщение до Министерския съвет", призова Панов.

Според него само така членовете на ВСС биха могли да защитят своето достойнство на магистрати. Речта на Панов приключи със съобщението, че докато всичко това не се случи, той няма да участва в заседанията на ВСС. Председателят на ВКС обясни, че Соня Найденова, докато е била представляващ член на ВСС, би могла да изиска подобни разпечатки. След това напомняне Панов напусна залата, но никой не го последва.

Соня Найденова наистина би могла да изиска разпечатките, но конституцията дава право на членовете на ВСС да не ги дадат, тъй като тайната на кореспонденцията е неприкосновена. Изключение се прави само за целите на разкриването на престъпления след постановено съдебно решение, но случаят със SMS не е такъв.

Димитър Узунов реагира веднага на словото на Панов и обяви, че ще покаже разпечатките от мобилния си телефон. Той уточни, че използва само един апарат. Краткото му изказване приключи със заключението, че накрая всички, които са го атакували, ще му дължат извинение.

След Панов думата взе правосъдният министър Екатерина Захариева, която отправи остър упрек към мнозинството във ВСС за непрозрачното вкарване на огромен брой допълнителни точки в дневния ред. Такъв бе случаят и преди ден, когато само половината членове на съвета изобщо знаеха за подготвения пуч срещу Соня Найденова и предложението за смяната ѝ с Димитър Узунов.

Според Захариева подобни действия накърняват престижа на институцията, защото тя е длъжна да бъде прозрачна и придвидима. Министърката обясни, че вече няма да разписва предложенията за дневен ред на заседанията на ВСС, ако вътре има допълнителни точки.