Скандалът „Червеи” можел да доведе до пълен отказ от СРС за известно време

"Дразнещ парадокс „подскача" из политическото пространство през година-две: скандалите на тема „СРС" потапят в своето зловоние всяка смислена идея за реформа".

Това коментира вътрешният министър Веселин Вучков пред „Труд".

"Вярвам, че подвижните коалиционни пясъци, в които „стъпва" управлението, са допълнителен аргумент за реформи, вместо алиби за крепеж на статукво. Но вместо за това, ще трябва да говорим за поредния СРС-скандал. Да, пороците, „надничащи" от разработката „Червеи", скандализират; а лицата, замислили и реализирали тази срамна конструкция, следва да понесат отговорност. Но отвъд конкретиката и неизбежните политически фалцети, нека се вгледаме в дълбочината на проблема, за да предприемем системни усилия за целенасочено и резултатно ползване на СРС, но само за легитимни цели", допълва министърът.

Според него коментар заслужават и сроковете за прилагане на СРС:

„Нужно е да се стимулира практиката на онези заявители и съдии, които не искат и не разрешават максимално допустимите срокове. Практиката подсказва кои са положителните примери из страната както от страна на областни директори на МВР, така и на съдебни ръководства. Но защо почти винаги първоначално разрешеният срок е два месеца, вместо един месец например? И защо при искане за продължаване най-често се разрешават още четири месеца, вместо два или един например? Нещо повече: законова промяна за съкращаване на тези срокове и вписване на изискване на подробни мотиви при продължаване особено при някои от способите, например „обекти за установяване самоличността на лица" би била полезна".

„Поддържам старата си теза, че „роенето" на технически служби за прилагане на СРС е грешно решение. Преди седем години ДАНС бе „снабдена" със своя техническа служба, наред с най-мощната - бившата служба СДОТО в МВР. Създаването на независима агенция към МС (ДАТО) и извеждането на службата от МВР бе правилен ход. Но защо ДАНС не бе обхваната от тази промяна?", казва още Вучков.

По думите му държавата няма нужда от създаване на нови служби за подслушване и други СРС-та, генериращи огромни разходи:

„Ясно е, че когато иде реч за човешка дейност, грешки и злоупотреби не са изключени. Ще споделя опасението си, че актуалният скандал може да доведе до „професионално стъписване" сред съдии, служители на МВР, ДАНС и др. и дори до пълен отказ от СРС за период от време. А СРС-тата са нужни, но само ако са внимателно насочени към най-тежки форми на престъпност: „висока" корупция, организирана престъпност и пр. Когато има злоупотреби - смисленият отговор е: системна дейност на институциите. Обучение, професионализъм, проверки, контрол".