“Да, България” отива на избори със “Зелените” и ДЕОС

“Да, България“ ще се яви на избори в коалиция с партия “Зелените“ и ДЕОС.  Това съобщи в сряда лидерът на формацията и бивш правосъден министър Христо Иванов. Той уточни, че предложението за съвместно явяване на парламентарните избори е дошло от двете партии, като те са се съобразили с желанието обединението им да носи името на неговата политическа сила.

Само преди ден новоучредената формация събра безпрецедентните 20 000 подписа за регистрация на предизборната си коалиция. 

Това се наложи, след като 3 жалби в последния възможен момент забавиха регистрацията ѝ в съда и така направиха невъзможно самостоятелното ѝ участие във вота, тъй като срокът за подаване на документи в ЦИК е от 2 до 8 февруари.

Както е известно, Софийският градски съд (СГС) регистрира "Да, България" на 30 януари, но в последния ден от 7-дневния срок за обжалване на това решение в съда постъпиха 3 жалби, 2 от които се оказаха фиктивно подадени от името на двама от учредителите на партията. В тях бяха записани имената и адресите им, но липсваха ЕГН-та.

На следващия ден Вера Асенова, от чието име бе подадена една от жалбите, отиде заедно с Христо Иванов в Съдебната палата, за да я оттегли, след което обяви, че е станала жертва на измама с лични данни. По тази причини Иванов обяви, че мафията се е опитала да попречи на регистрацията на партията.

Междувременно от "Да, България" и "Зелените" обявиха, че са се договорили да се явят като коалиция на изборите под името на новоучредената партия – единственото условие, поставено от партията на Христо Иванов.

За целта във вторник в София и страната бяха организирани целодновни пунктове за събиране на необходимите подписи наново, тъй като тези, които вече бяха събрани за самостоятелно участие на "Зелените", не можеха да се ползват, а само събраните за "Да, България" около 5000.

В края на деня от "Да, България" съобщиха, че са поставили "рекорд по гражданска активност в политическата история на България", събирайки 11 000 подписа. Няколко часа по-късно Иванов отправи видеообръщение, в което обяви, че 20 000 души са подкрепили участието на новата коалиция в изборите.

"Повечето подписи, които събрахме, са от хора, живеещи извън София. "Да, България" доказа, че е станала национална партия в един ден", каза в сряда бившият правосъден министър.

Иванов добави, че не знае кои са конкретните податели на фалшивите жалби в съда, но според него това са хората, които искат да запазят корупционните дела в България.

"Ние си поставихме конкретни цели в борбата с корупцията и за осъществяването на съдебната реформа. Има конкретна заявка и има ответна реакция от лобитата, които искат да се запази ситуацията", заяви Иванов.

Той уточни, че при влизане в парламента партията му няма да търси партньорство с ГЕРБ и Реформаторския блок. Към "Нова република" на Радан Кънев партията е отворена за създаването на антикорупционен блок в Народното събрание.

"Нашите общи противници са ясни – мафиотските интереси в България", каза още Иванов.