“Краси от Перник” и “един пълничък” уговаряли хора на протестите да взривят Пеевски

Анонимен свидетел разказал на прокуратурата как някой си Краси от Перник и един пълничък мъж го уговаряли да взриви Делян Пеевски. Срещата между тях се провела на протестите срещу кабинета "Орешарски".

Това става ясно от определението на Софийския градски съд, с което бе отменено прекратяването на разследването за подготовката за убийство на бившия депутат от ДПС, цитирано от "Капитал".

Съдът бе сезиран с жалби от тримата арестувани заподозрени, както и от самия Делян Пеевски. Тримата заподозрени - Георги Христов, Красимир Методиев и Венцислав Върбанов – настояваха прокуратурата да отмени отказа да разследва, за да може да прекрати делото, защото липсват данни за извършване на престъпление. Те настояваха още да бъдат напълно реабилитирани пред обществото.

Прокуратурата първо прекрати разследването си, не защото няма данни за подготовка на убийството на депутата, а защото не може да ги докаже. Пеевски поиска разследването да продължи.

Постановлението на съда разкрива с какви данни точно е разполагала прокуратурата.

Най-солидно изглеждат показанията на прокурорския свидетел Бисер Димов, който е разказал, че Красимир Методиев и Венцислав Върбанов са поискали от него да се свърже с някой от охраната на Пеевски. На този човек е трябвало" да бъде възложена задача, срещу която ще се изкарат солидни пари".

Бисер Димов се свързал първо с шефа на охраната на Пеевски Георги Георгиев и му предложил да носи техническо средство, с което да се знае "точното местоположение на Пеевски при придвижването му в страната". Охранителят не само не приел предложението, но и подал сигнал в полицията.

Впоследствие същият прокурорски свидетел Бисер Димов се срещнал с втори охранител на Пеевски – Георги Тодоров, който поискал време за размисъл и споделил, че технически няма да е възможно да сложи устройството за проследяване. В тези показания не става и дума за убийство.

Отделно тримата обвиняеми са били подслушвани и от техен разговор разследващите стигнали до извода, че се подготвя катастрофа, в която да бъде убит Делян Пеевски. Кашата става пълна. Съдът обаче отчита, че прокуратурата дори не сочи от кой разговор и от кои записани думи прави извода, че се подготвя катастрофа с цел убийство.

После се появява анонимният свидетел. Той разказал, че "на протестите се е запознал с лице с малко име "Краси" от Перник и един друг, пълничък мъж, които му предложили да изкара 20 000 лева, след като му дадат информация кога и къде ще се намира Пеевски. Свидетелят трябвало да постави малко взривно устройство. Тук не е ясно каква е връзка на арестуваните с въпросния свидетел.

Съдия Мариета Райкова от Софийския градски съд решава да отмени прокурорското постановление за прекратяване на делото, защото не може да разбере дали разследването е прекратено правилно заради недоказаност на деянието и дали има данни за приготовление на убийството на Пеевски. Актът на прокурора Илиян Рангелов, който го е водил, е толкова объркан, че в този си вид не подлежи на проверка.

Самият прокурор приема, че няма как да докаже, че в случая има приготовление на убийство, защото твърденията на анонимния свидетел не могат да се проверят. Това обаче не му пречи първо да задържи трима души в ареста за 72 часа, защото има данни за приготовление за убийство, а няколко седмици по-късно да прекрати делото, защото не може да докаже нищо.