ВАС призна за “окръжното” в подкрепа на кандидат на ВСС

Върховният административен съд (ВАС) официално потвърди информацията на Mediapool за спуснатото до всички административни съдилища "окръжно" писмо в подкрепа на кандидата за член на новия Висшия съдебен съвет Светлозар Рачев. Във вторник кадровиците на Темида трябваше да обсъдят скандала, но вместо това мнозинството и опозицията в съвета решиха да замълчат. Те сключиха временно примирие, което ще важи до края на седмица.

През почивните дни ще се проведат изборите на членовете на новия ВСС от съдийската квота, а законът забранява да се води негативна кампания срещу някой от кандидатите.

Преди седмица Mediapool разкри схемата за набиране на подкрепа в полза на съдия Рачев от Габрово. Той е фаворит на председателя на ВАС Георги Колев, който се е подписал първи в подписката, към която впоследствие са се присъединили почти всички шефове на административни съдилища в страната и редови съдии.

Оказа се, че до всички тези съдилища е разпратено писмо по електронната поща с мотивите за издигането на кандидатурата на съдия Рачев за член на ВСС. В писмото, изпратено от главния секретар на ВАС Александър Николов, с ултимативен тон се указва то да се доведе до знанието на шефовете на 28-те административни съдилища.

Шефовете реагират веднага и правят стройна организация. Мотивите за издигането на Светлозар Рачев са разпечатани и дадени за подпис на редовите съдии. На тези, които са отказали да подпишат, разпечатаните документи са им вземани обратно. Резултатът е, че кандидатурата на габровския съдия за член на ВСС е подписана от половината административни съдии в страната. В това число от 27 от 28-те шефове на административни съдилища. По неофициална информация на Mediapool председателите са събрани от ръководството на ВАС на среща в София в началото на април, където темата също е била обсъждана.

Преди седмица ВСС отхвърли искането на Калин Калпакчиев случаят да бъде обсъден. Шефът на ВАС Георги Колев тогава прехвърли цялата отговорност върху главния си секретар, обяснявайки, че не знае за какво става дума. Сега Александър Николов пое цялата отговорност в докладна до шефа си, информирайки го, че информацията на Mediapool е вярна. Докладната бе предадена на ВСС и обсъдена повърхностно на заседанието във вторник.

Георги Колев на свой ред се беше приготвил за война срещу Калин Калпакчиев, който продължи да настоява за разнищването на скандала във ВАС. Колев бе внесъл предложение за дебат дали Калпакчиев води незаконно негативна кампания срещу габровския съдия Рачев.
Шефът на ВАС си призна, че атаката срещу Калпакчиев се предприема, за да се блокира евентуално обсъждане на начина на издигане на Светлозар Рачев.

"Единствената цел беше все пак колегата Рачев да се чувства достатъчно защитен при коментарите на неговата личност", каза Георги Колев. Тогава Юлия Ковачева вкара офертата Колев и Калпакчиев да оттеглят предложенията си за дебат поне до изборите в края на седмицата.

Георги Колев веднага се съгласи да оттегли предложението си срещу Калпакчиев, но напомни, че Калпакчиев трябва да стори веднага същото с точката за издигането на съдия Рачев. Калин Калпакчиев се съгласи и призна, че повече не е могъл да направи по случая с ВАС.

"Това, което се случи между миналия вторник и днес, е максимумът (че се потвърдиха фактите за намесата на ВАС – б.р.). Фактите са такива, каквито първоначално се твърдяха (от Mediapool – б.р.). Ние дължим един сериозен и лишен от взаимни нападки разговор дали успяхме законосъобразното и честно провеждане на кампанията за ВСС. От февруари настоявахме за това да се пресичат всякакви опити за административно влияние", каза Калпакчиев и оттегли точката.

Накрая председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов обясни, че след края на изборите за нов Висш съдебен съвет настоящите кадровици трябва да отговорят на въпроса дали са провели честен избор.

"Трябва да има дебат дали бяха равнопоставените кандидатите. Всички съзнаваме това", каза Панов.

Освен скандала с подкрепената от ВАС кандидатура на съдия Светлозар Рачев, преди седмица се разбра, че съдийски шефове са спускали списъци с кандидати за новия ВСС на редовите съдии. Преди това се говореше за "регионално представителство" във ВСС, т.е. редовите съдии от Варна, Бургас, Пловдив и Велико Търново да се обединяват около един кандидат, за да го вкарат в съдебния съвет.

На този фон от няколко месеца мнозинството във ВСС скъса от проверки съдия Методи Лалов, който открито се обяви срещу статуквото в системата.