Прокуратурата влиза “по график” и в НЕК

Прокуратурата ще влезе в сряда и в Националната електрическа компания (НЕК) заради постъпил сигнал за сключване на договори за услуги, които компанията е имала капацитет да извърши и сама, но въпреки това е ползвала външни фирми, съобщи Нова телевизия. 

“Днес (сряда) също сме предвидили следствени действия в една институция. Уверявам ви, че действаме по график”, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по-рано в ефира на Нова телевизия, без да потвърди изрично, че става дума за НЕК.

“Разследваме безстопанственост по повод сключване на абсолютно неизгодни договори при наличие на собствен административен капацитет на съответната институция да извърши дейностите, за които иначе е платила доста пари на външни изпълнители”, каза Арнаудова. 

След избухване на скандала със срещата между Сотир Цацаров, Сашо Дончев и Георги Гергов прокуратурата демонстрира засилена активност. В края на миналата седмица бе заведено дело срещу увеличаването на цената на газа. В началото на тази седмица прокурори нахлуха в КЕВР заради компанията на Сашо Дончев "Овергаз.,В сряда бе обявено, че се разследва фирмата на Георги Гергов "Пътища-Пловдив" заради злоупотреби при строителството на автомагистрала "Марица".