“Ню Йорк таймс” получи “Пулицър” за серия статии за Русия и Путин

Вестник "Ню Йорк таймс" спечели три награди "Пулицър" - за международна журналистика, за горещи новини и за задълбочени статии по дадена тема, съобщи Асошиейтед прес. Призът за международна журналистика бе присъден на "Ню Йорк таймс" за статии, посветени на усилията на Владимир Путин за прокарване на руско влияние в чужбина - особено актуална тема, предвид заключенията на американското разузнаване, че неговото правителство активно е опитвало да повлияе на президентските избори в САЩ в полза на Доналд Тръмп, отбелязва Ройтерс.

При обявяването на нагладите в понеделник журито изтъкна, че вестникът е разобличил техники, включващи поръчково убийство, онлайн тормоз, събиране и подхвърляне на компромати политически противници.

Сред отличените публикации са тези за кибератаки и предпологаемите опити на Кремъл за намеса в изборите в САЩ, за интеренет троловете и преследването на противниците на руската власт и в чужбина.

Дейвид Фарънтхолд от в. "Вашингтон пост" бе удостоен с наградата за национален репортаж за журналистическото му разследване на благотворителната дейност на Тръмп. Според журито той е "създал модел за прозрачна журналистика с отразяването на политическата кампания и е поставил под съмнение щедростта на Тръмп към благотворителни организации".

Фарънтхолд е журналистът, който стои зад може би най-сензационната новина в предизборната кампания в САЩ. Той разкри, че Тръмп е бил заснет на видеозапис как прави неприлични коментари за жени и се хвали, че ги целува и опипва без тяхното позволение.

Пеги Нунан, дългогодишна републиканка и колумнистка в "Уолстрийт джърнъл", спечели наградата за коментарна статия за серия от критични материали за Тръмп, написани в миналогодишната му кампания за Белия дом.

Консорциум от над 300 репортери от шест континента, обединени в Център за разследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP), получи наградата за разяснителен репортаж заради работата си по т.нар. Панамски документи, които разкриха как политици, спортисти и други известни личности използват данъчни убежища, за да избягват плащане на данъци. Сред авторите на статиите за офшорките са руските журналисти Роман Анин, Олеся Шмагун и Дмитрий Великовский.

Наградата за журналистика в служба на обществото спечелиха в. "Ню Йорк дейли нюз" и уебплатформата за разследваща журналистика "ПроПублика" за репортажи, посветени на злоупотреби на нюйоркската полиция срещу хора от бедните малцинства.

В 19-членната комисия на "Пулицър" участват бивши носители на наградата и други прочути журналисти и академици. Тя избира победителите в 21 категории в журналистиката, литературата, музиката и театъра с помощта на 102-членно жури.

Независимият фотограф Даниел Берехулак получи "Пулицър" в категорията фотография за отразяване на горещи новини. Отличени бяха негови снимки, показващи войната срещу дрогата във Филипините.

Наградата за репортажна снимка отиде при "Чикаго трибюн" за портретна снимка на 10-годишно дете, оцеляло при престрелка в Чикаго, и майка му.

Сред седемте художествени категории призът за белетристика получи романът "Подземната железница" от американския писател Колсън Уайтхед.

Авторитетните награди "Пулицър" се връчват от 1917 г. насам за постижения в журналистиката, литературата и музиката. През тази година номинираните бяха над 3 хиляди, сред които близо 1200 журналистически публикации, над 200 музикални произведения и над 1500 литературни.