Мегаделото “Софийски имоти” приключи, Тошко Добрев е невинен

Последните две дела, водени срещу бившия шеф на "Софийски имоти" Тошко Добрев и членовете на борда на общинското дружество, са приключили с оправдателни присъди, съобщи сайтът "Правен свят", позовавайки се на справка от системата на Софийския градски съд.

Последната оправдателна присъда за Тошко Добрев е влязла в сила преди по-малко от месец. Става дума за делото за неизгодна продажба в началото на 2002 г. на акции на смесеното дружество "Астрима" за 126 000 лева. Прокуратурата твърдеше, че дружеството е понесло щета от тази сделка в размер на 40 000 лева.

Софийската градска прокуратурата започна да се занимава със "Софийски имоти" през 2006 година по доклад на Столичния инспекторат. Дружеството бе създадено в края на 1995 г. със 100% общинско участие. Още от началото за председател на Съвета на директорите е определен общинският съветник от БСП Симеон Симеонов, а за изпълнителен директор - съветникът от Демократическата партия Тошко Добрев, известен като дясна ръка на Антоан Николов, бивш шеф на Столичния общински съвет.

От април 1998 г. до 27 ноември 2003 година дружеството "Софийски имоти" е извършило близо 1000 сделки с общински имоти. През 2003 година държавната финансова инспекция излезе с доклад за дружеството, а изводите му гласяха, че през него осъществена на практика скрита приватизация на общинското имущество в София.

Една от сделките бе за учредяването на дружеството “София сити къмпъни” АД, в която “Софийски имоти” взема акции за 6 млн.лв, а апортира 54 дка земя в Южния парк (терените зад хотел “Хилтън”), които са оценени на 19 млн.лв. по цени от началото на 2003 г.

 

Съдружниците на общинската фирма бяха структури, близки до силовата групировка СИК и бивши комсомолски кадри. След като “подарява” апетитните парцели, "Софийски имоти" остава с 34% от акциите, а 66% са поделени между бившите приватизационни фондове "Стара планина холдинг" и "Слънчев бряг холдинг".

В управата на "Стара планина холдниг " влиза последният първи секретар на ЦК на ДКМС Евгени Узунов. В ръководството на "Слънчев бряг холдиг" пък участваше Валери Йосифов, бивш председател на надзорния съвет на СИК. Узунов и Йосифов са в съвета на директорите на "София сити къмпъни". Председател бе Тошко Добрев.

В началото на 2004 г. прокуратурата започна проверка на тази сделка, но близо три години по-късно нямаше никакъв резултат от усилията на институцията под ръководството на Никола Филчев. По време на избухналия скандал самият Добрев призова прокуратурата да направи пълна проверка на дейността на “Софийски имоти”, но това така и не стана.

“Софийски имоти” апортира и 242 000 кв.м земя в близкото тогава до силова групировка СИК смесено дружество “ПФК Славия 1913” АД. Земята е оценена от вещи лица на 3.23 млн. лв. (14,2 лв/ кв.м.) и общинското дружество влиза с акции на тази стойност в общия капитал. Последвалата тройна експертиза на земята показва, че реалната й стойност е 29 евро/кв.м.

Често като скандална се цитираше и сделката с пряко свързаното с "ВИС-2” дружество “Парк Мария Луиза” АД. В този случай “Софийски имоти” апортира близо 56 дка от Борисовата градина към капитала на дружеството като извършената оценка за стойността на земята е 37 лв./кв.м.

Тези случаи обаче така и не успяха да стигнат до съдебната зала.