Посолството на САЩ напомни, че “Америка за България” е независима организация

Американското посолство в България реагира в четвъртък на новината, че прокуратурата е разпоредила данъчни проверки на четирима от основните активисти на "Протестна мрежа", напомняйки в свое изявление във социалните мрежи Фейсбук и Туитър, че фондация "Америка за България" е независима организация.

"Ние сме информирани за течащите проверки срещу активисти на "Протестна мрежа" и медии, които са получили грантове от фондация "Америка за България". Фондацията е независима организация. Дейностите й, свързани с предоставяне на грантове, са напълно прозрачни и достъпни за всеки чрез сайта на фондацията", посочват от дипломатическата мисия на САЩ.

"Ние сме убедени, че всички проверки ще бъдат проведени професионално и в пълно съответствие с приложимите разпоредби на българското законодателство, както и при зачитане на гражданските права и свободата на словото", заявява посолството.

На дипломатически език едно подобно изявление идва да покаже, че американското посолство ще проследи с особен интерес действията на прокуратурата, която беше сезирана със сигнали срещу Антоанета Цонева, Николай Стайков, Константин Павлов-Комитата и Асен Генов от собственика на сайта ПИК Недялко Недялков през ноември м.г.

Прави впечатление, че данъчните проверки на четиримата са разпоредени от прокурор Боряна Бецова, която отказа да образува разследване срещу депутата от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева по сигнал именно на "Протестна мрежа".

Недялков обяви намерението си да подаде сигнал срещу "Протестна мрежа" в деня, в който активистите организираха протест пред Съдебната палата под надслов: "Код 10 - "страхуват" ли инициалите ДП прокуратурата?". Повод бяха изчезналите тефтерчета на Филип Златанов и съмненията, че има преправяне на инициалите Д.П. на числото 10 в едното тефтерче.

В сигнала на Недялков не е посочен конкретен състав от Наказателния кодекс, по който той смята, че има извършено престъпление. По неофициална информация няма позоваване на конкретен текст и в решението на прокурор Бецова да започне предварителна проверка.

Сигналът на "Протестна мрежа" съдържаше различни данни за Пеевски, собственика на КТБ Цветан Василев и евродепутата Николай Бареков, които бяха определени като "организирана престъпна група". Действията на прокуратурата по него обаче на практика се съсредоточиха само срещу Василев, чиято банка затвори и все още е под специален надзор, а както самият той се оплака, бившият му партньор Пеевски е отмъкнал голяма част от доскоро съвместния им бизнес.

По отношение на Цветан Василев бяха изложени данни за кредити, които банката отпуска на свои клиенти – свързани лица, в пропорции, които многократно надхвърлят законовите ограничения.

В сигнала се обръщаше внимание и на неясния произход на средствата на партията на Бареков "България без цензура", както и на финансирането на "Нова българска медийна група", собственост на майката на Пеевски Ирена Кръстева, която от 2008 г. насам ударно започна да изкупува различни медии и постепенно се превърна в най-едрия играч на пазара.

През пролетта на м.г. Кръстева съобщи, че е продала медийния си бизнес, но от редакционната политика на изданията не личи да са сменили собственика и предназначението си.

Разминаването на декларирани и реални доходи при Пеевски пък се забелязва и без специални проверки. Депутатът от ДПС, който според декларациите си пред Сметната палата живее едва ли не само от държавната заплата, се явяваше на разпити с многобройна охрана и поне три автомобила, както и със скъпи аксесоари като часовник, който би трябвало да струва поне колкото декларираните му възнаграждения за година.

От "Протестна мрежа" обжалваха пред Софийската апелативна прокуратура отказа на прокурор Бецова да образува разследване. Основният мотив в жалбата на организацията бе, че тя е провела напълно формална проверка на имущественото състояние на Пеевски, без да анализира детайлно данните за несъответствия между подадените от него официални декларации и действителното му имущество, както и информацията за връзки между него, майка му Ирена Кръстева и офшорни дружества.