Протест посрещна Лавров в София, “Атака” го приветства

Руският външен министър Сергей Лавров започна срещите си в София, посрещнат от демонстранти на "Протестна мрежа" и украински граждани, пребиваващи у нас. Българските протестиращи носеха европейското знаме и държаха лозунги против политиката на Кремъл в областта на човешките права, енергетиката, сигурността. Украинците развяваха националния си флаг и плакат на руски език "Лавров, долу ръцете от Украйна". Те скандираха "Путин - убиец".

На ларгото пристигнаха и представители на "Атака", които подкрепят политиката на Кремъл. Те разпънаха транспарант "Братска победа” и носеха листове с разпечатан текст: "Атака е за Южен поток", "Който е против "Южен поток" е за шистов газ", "Кой спря "Южен поток? Кой продаде България?".

Посещението на Лавров минава при засилени мерки за сигурност, като центърът на София е блокиран в различни локации според движението на кортежа на руския външен министър.

Проектът "Южен поток" е една от основните теми в официалните срещи на руския външен министър с представителите на българските власти.

Формалният повод за посещението на Лавров и поканата от българския му колега Кристиан Вигенин е отбелязването на 135-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

Това е първата визита от двустранен характер на руски външен министър у нас от близо 17 години насам. Тя става на фона на обтегнатите отношения между Запада и Русия заради кризата в Украйна. България осъди руското анексиране на Крим, присъедини се към европейските целенасочени санкции срещу десетки високопоставени руски представители, но същевременно правителството остава твърд привърженик на газопровода "Южен поток", който според Брюксел не отговаря за европейското енергийно законодателство.

Сергей Лавров, който е една от най-влиятелните фигури в съвременната международна политика, за последно беше в София преди 6 години,заедно с делегацията на руския президент Владимир Путин за подписването на споразуменията за проектите "Южен поток", АЕЦ "Белене" и "Бургас-Александруполис".

Сегашната му програма включва срещи с министър-председателя Пламен Орешарски, с председателя на Народното събрание Михаил Миков, с президента Росен Плевнелиев и външния министър Крисиан Вигенин.
Очаква се да бъде подписано споразумение между двете правителства за сътрудничество в областта на здравеопазването и медицинската наука.

"Това морално провалило се правителство няма право да взима решения от името на народа си. Да спрем енергийната зависимост от Русия. Да спрем намесата на Русия във вътрешните работи на България. Да покажем на Путин и неговата марионетка Лавров, че са нежелани и, че пътят на страната ни е неразривно свързан с Европа", гласи призивът за протестите във Фейсбук.

Това българско правителство няма потенциала да води нито национална политика, нито политика в интерес на друга държава, коментира в понеделник пред БНР политологът Огнян Минчев. Правителството се гърчи в мъртвата хватка от необходимостта да обслужва тези, в името на чиито интереси беше сформирано миналата година, а именно руските интереси в направление "Южен поток" и АЕЦ "Белене", а от друга страна, все пак българското правителство не може да не се съобразява, че България е член на ЕС и европейското законодателство не може да бъде заобикаляно без последствия, каза Минчев.

"Българското правителство ще обяснява на безмилостния Лавров, че Русия ще трябва да постигне своето споразумение с Брюксел, за да може България да осъществи ангажимента си към Русия, свързан с "Южен поток". Ако България си позволи директно да пренебрегне европейското законодателство, това ще доведе до много сериозни последствия, включително и големи глоби", допълни Огнян Минчев.

Според него посещението на Лавров може да окаже въздействие и върху начина, по който това правителство ще подаде оставка и дали изобщо ще подаде оставка: "Ако в Москва е взето решение да се отложи оставката, докато се разчистят облаците над "Южен поток", не изключвам това правителство да направи завой и да каже, че няма да подаде оставка... На този етап в българските политически консултации няма ангажимент за оставка".
 

Българското правителство си позволява лукса да ни постави в центъра на един геополитически спор между страни, много по-мощни от нас, което е категорично несъобразяване с българския национален интерес, подчерта политологът.