Без заседание, но с „пророкуване” и „заклинания” премина пленарният ден

Без заседание, но с „пророкуване" и „заклинания" премина поредният пленарен ден без законодателна програма. Пророчеството дойде от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който бе готов да се обзаложи, че председателят на БСП и вече избран евродепутат Сергей Станишев ще бъде предложен за еврокомисар и то с ресор „имиграция".

Към „заклинанията" насочи вниманието лидерът на ДПС Лютви Местан, според когото в момента всички се надпреварват в разграничаването от неговата политическа сила, но след изборите може да се окаже, че ДПС ще реши кого да подкрепи, а няма да бъде в ролята на „застаряваща мома, която очаква да бъде пожелана". Местан предложи консултации във вторник по законодателната програма на парламента до разпускането му на 6 август.

От Коалиция за България от своя страна обвиниха ГЕРБ, че нарушават договореното при президента Росен Плевнелиев, а на ДПС отговориха, че отдавна са готови със списъци с най-важните закони.

За необходимостта от работата на депутатите по най-важните закони заговори Бойко Борисов, макар и ГЕРБ още в четвъртък да обявиха, че няма да влязат в пленарната зала до оставката на кабинета. Според Борисов важна е актуализацията на бюджета, но от репликата „каквото искат" не стана ясно дали говори само за парите за Здравната каса или за целия бюджет.

Въпреки че като депутат може да предложи актуализация на всеки закон, включително и на бюджет, Борисов заяви: „Има ли точка за актуализация на бюджета за Здравната каса?! Защо аз да предлагам такава точка? Да не съм премиер".

Все пак Борисов подчерта, че е използвал всички възможни прийоми: „За да подсиля усещенето от казаното от мен го наричах псевдопремиер, какво ли не го наричах - да се обиди, да се ядоса, да си хвърли оставката и да си тръгне".

Борисов припомни „пророчеството" си за всички проблеми в държавата и обясни защо правителството сключва договори: „Октомври месец, образно казано, ще кажат: "Борисов не иска да плати на бизнеса".

В същото време ДПС предложи консултации за законодателната програма до края на парламента, а лидерът на партията Лютви Местан обясни кой се врича във вярност и отрича такава: "Кой е казал, че ДПС и БСП са обречени завинаги един за друг, кой е казал, че са скачени и кой е казал, че не е възможен диалогът с лявото. Напоследък сме свидетели на една много мила надпревара - кой по-яростно ще изрече заклинанието: „Никога с ДПС"! Ами как ще ги разпознаем".

За предстоящите избори Местан коментира: „Някой вижда ДПС в положението на една застаряваща, селска мома, която чака да бъде пожелана. ДПС не може да бъде поставена в положението на застаряваща селска мома, която чака да бъде пожелана, ДПС носи участта на всички либерални партии, те да бъдат подкрепящи партии. След изборите може да е по-актуален въпросът кой ще пожелае ДПС, а кого ДПС ще реши да подкрепи".
Местан не коментира дали Сергей Станишев ще бъде номиниран за еврокомисар, но категорично заяви, че няма неговата партия да излъчи своя номинация.

От БСП върнаха дебата към законодателната програма, Атанас Мерджанов заяви: „Ние сме били инициатора на консултации, в крайна сметка става така, че ние се събираме, договаряме се, уточняваме се и ГЕРБ отсъства".