“Америка за България”: Промените в съдебния закон подкопават приятелството между България и САЩ

  Фондация "Америка за България" изрази в официална позиция несъгласието си с промените в Закона за съдебната власт, приети на първо четене от правната комисия в парламента. Те предвиждат пълна забрана за външното финансиране на съсловните организации на магистратите. Очаква се преди второ четене забраната да бъде облекчена, като се допусне финансиране от Европейския съюз, но и от Европейското икономическо пространство. Причина за ревизията на забраната, целяща да пресече външното влияние върху магистратите, е писмо от Еврокомисията, както и нареждане на премиера Бойко Борисов.

Така законът, ако бъде приет, ще бъде директно насочен срещу Съединените щати и американски спонсори.

Както се разбира, законът се прави най-вече заради независимо настроения Съюз на съдиите, който настоява за реална съдебна реформа. Съюзът на съдиите в България (ССБ) печели проекти по различни европейски програми, но управляващите се дразнят най-вече от фондация "Америка за България", която официално подкрепя усилията за реформиране на българското правосъдие.

Фондацията участва в редица проекти с българските съдилища и прокуратурата, включително в момента изпълнява проект със ССБ. Най-голямата съдийска организация се превърна през последните две години в мишена на ГЕРБ, БСП, ДПС и "патриотичните" формации заради критиките си към парламентарни симулации на съдебна реформа и поведението на мнозинството на Сотир Цацаров във Висшия съдебен съвет (ВСС).

Промените в съдебния закон са "несъвместими с българската конституция и множество международни актове за свободата за сдружаване, по които България е страна", пише в позицията на "Америка за България".

"Предложеното законодателство подкопава евроатлантическите ценности, споделяни от България и съюзниците в НАТО и ЕС, както и дългото наследство на приятелство и проява на добра воля между Америка и България в толкова много области на обществения живот – бизнес, образование, гражданско общество, културно наследство, изкуство и култура", допълват от фондацията.

В позицията се казва още: "Ние твърдо отхвърляме обвиненията, че достъпът до "чуждестранно финансиране" поставя в зависимост получаващия и отваря канал за оказване на "влияние върху правосъдието".

Фондацията завява, че подкрепя апела на други граждански организации към депутатите за оттегляне на поправките в съдебния закон.

Досега Съюзът на съдиите, Съюзът на юристите и Асоциацията на прокурорите реагираха остро на предложенията и настояха за тяхното оттегляне, защото са противоконституционни. Те бяха подкрепени от близо 20 авторитетни български неправителствени организации. Европейската комисия също следи изкъсо случая.

Преди ден правната комисия в парламента прие на първо четене законопроект с 12 гласа "за", един "против" и петима "въздържали се". Очаква се второто му четене да е през септември. Премиерът Бойко Борисов разпореди на депутатите си да приемат позицията на Сотир Цацаров, че трябва да се разреши европейското финансиране за съсловните организации.