Кантора “Георгиев, Тодоров и Ко” опровергава да е писала поземлен кодекс за шест дни

Адвокатската кантора "Георгиев, Тодоров и Ко" е готова да предоговори плащанията по договора за изготвяне на Кодекс за поземлените отношения с Министерството на земеделието. Това съобщиха на 15 март 2017 г. от правната кантора в Право на отговор до Mediapool.bg по повод публикацията "Кантора получила близо половин милион за написване за 6 дни на поземлен кодекс".

Не е сериозно да се напише, че подготовката на огромен по обем проект на нормативен акт и финансова обосновка към него плюс още приложения може да бъде изпълнена за 6 дни, се казва в писмото до редакцията.

Всъщност Mediapool.bg цитира думите на министъра на земеделието в служебното правителство Христо Бозуков.

Фактът, че договорът трябва да бъде изпълнен за шест дни, което няма как да стане, е смущаващо, но въпреки това той е подписан, каза Христо Бозуков на 14 март по време на пресконференция. Той заяви също, че тази "скандална" поръчка, заедно с още една за изготвяне на анализ на поземлените отношения от същата правна кантора за същата сума, са предадени на прокуратурата за проверка. Договорите са сключени с една и съща външна адвокатска кантора, въпреки че МЗХ разполага с експерти и административен капацитет да се справи и с двете задания, допълни министърът.

Договорът е подписан на 9 ноември 2016 г., а срокът му за изпълнение е 15 ноември 2016 г. Цената за изпълнение е 462 хил. лв. с ДДС.

 

"Георгиев, Тодоров и Ко" не успяват да напишат кодекса до 15 ноември и искат удължаване на срока за изпълнение до 15 януари 2017 г.

Този срок също не е спазен. Така на 25 януари е подписано допълнително споразумение между двете страни и срокът е удължен до 19 май 2017 г., показват публикуваните документи в профила на купувача.

Работата по проекта не е приключила и по него се работи и в момента и ще продължи месеци наред, заявява правната кантора в изпратено до Mediapool.bg право на отговор.

"Искам да подчертая, че нашето Адвокатско дружество започна да работи по Кодекса още от момента, когато спечелихме обществената поръчка за изготвяне на кодекса – 24 Август 2016 г. при това, използвайки собствени ресурси и средства", е посочено в отговора от "Георгиев, Тодоров и Ко".

Обществената поръчка е обжалвана от други участници в процедурата пред Комисията за защита на конкуренцията и съда, но те губят делото.

Според кантората започването на работата по кодекса преди сключването на договора е било "необходимо, т.к. анализът на поземлените отношения и действащото законодателство логически изискваше и преценка за необходимостта от приемането на кодекс, а това предполагаше и подготвяне на неговата структура и основни нормативни решения".

Кантората вече е представила предварителен проект на Кодекса на поземлените отношения, на който Министерството на земеделието и храните (МЗХ) е отправило 232 бележки на 25 страници. Изготвен е 48 страници отговор, съдържаш и съответни промени в проекта, в унисон с отправените предложения от възложителя – МЗХ.

От кантората посочват, че 25 страници са много малко първоначални бележки. "Затова по кодекса ще очакваме над 100 страници бележки за в бъдеще. Така е сериозната работа по всички кодекси", посочват от правната кантората.