Лозан Панов очаква “линч” във ВСС заради искането му за проверка на “ЦУМгейт”

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за пореден път настоя институциите да реагират на скандала около нерегламентираната среща между главния прокурор Сотир Цацаров и собственика на "Овергаз" и в. "Сега" Сашо Дончев, организирана от висшия функционер в БСП и крупен бизнесмен Георги Гергов в офиса му в ЦУМ.

Той е сред шестимата членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), които подписаха искане темата да бъде разгледана на от Пленума на съвета в четвъртък. Заради това предложение Панов коментира преди заседанието, че очаква "линч" от мнозинството в съвета.

"Всички пиар агенции на прокуратурата – "Телеграф", "Монитор", "Труд" и "Блиц"… Всеки, който прояви някаква критичност, изисква нещо от главния прокурор, да се свети името Му, е обект на медийни манипулации, лъжи. Във ВСС очаквам да ме тричат, линч – за това, че по някакъв начин съм въвел тази тема, касаеща главния прокурор", заяви шефът на ВКС пред бТВ.

Панов е обект на ожесточена атака от всички медии, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски, която се засили осезаемо след внасянето на предложението за проверка на действията на Цацаров по скандала "ЦУМгейт". Колегата му във ВСС и отявлен поддръжник на главния прокурор Ясен Тодоров дори поиска преди ден оставката на Панов.

"Имаме повикване на главния прокурор от Георги Гергов, крупен бизнесмен, на среща, на която участва и друг крупен бизнесмен, който е и издател. Срещата е преди избори и повикващият е член на Изпълнителното бюро на политическа партия. Сега разбираме, че има разследване и срещу единия, и срещу другия. Самите факти подсказват, че това не е редно и трябва да има определена реакция на институциите и обществото. Президентът мълчи, бъдещият премиер взема ролята на адвокат на г-н Цацаров", коментира още пред бТВ председателят на ВКС, визирайки опита на Бойко Борисов да неглижира темата, заявявайки, че Цацаров станал жертва на "червени олигарси".

 

Според Панов "хиперактивността", демонстрирана от прокуратурата през последните дни с влизането си в КЕВР, АПИ и НЕК, цели да провокира нови скандали, които да отвлекат вниманието от темата за разменените обвинения в заплахи и натиск на срещата в ЦУМ между Цацаров и Дончев.

"Ами ако те не са се разбрали и на база на това са тези акции на прокуратурата? (…) Никой не е завел под ръка главния прокурор при г-н Гергов, политик, който има отношение към обществените поръчки", добави висшият магистрат.

Той подчерта, че мотивите му да иска проверка на главния прокурор не могат да бъдат обяснявани с междуличностен конфликт между двамата.

"Тези, които са ме избрали, казват: "Бъди като нас". Казват, че аз имам добра работа, защо да се ангажирам с тези теми, при положение, че мога да си стоя на завет и да не върша нищо", каза още върховният съдия, припомняйки думите, с които Дончев описа разговора му с главния прокурор.

По повод обвиненията на част от мнозинството във ВСС за упражнен от него натиск над съдии във връзка със събрания в съдилища преди предстоящия избор на нов състав на съвета, Панов заяви, че на сайта на ВКС ще бъдат публикувани протоколи от въпросните събрания.

"Тези хора във ВСС работят по правила, начертани на бели покривки на хотел извън София, ярко пропагандирани от "Телеграф", "Монитор", "Труд" и "Блиц". Моите правила са приети и публикувани в "Държавен вестник", иронично допълни председателят на ВКС, визирайки небезизвестния хотел "Берлин", за който се твърди, че е използван от Пеевски за неформален офис