Шефът на Софийския градски съд иска уволнението на съдия Петя Крънчева

  Шефът на Софийския градски съд Калоян Топалов поиска от Висшия съдебен съвет да уволни известната наказателна съдийка Петя Крънчева. Повод за искането стават резултатите от извършената проверка на Наказателното отделение в съда, които разкриват множество тежки нарушения на Крънчева. Тя беше заместник-председател на градския съд по време на мандата на Владимира Янева.

Проверката е установила, че съдия Крънчева е подменяла протоколи от съдебни заседания по 2 – 3 пъти, но не е обяснявала защо прави това. В други случаи е присъединявала протоколи към папките по делата с месеци и дори години закъснение. Така тя съзнателно е лишавала страни от достъп до материали по дела. По делото за пране на пари срещу Валентин Димитров не бил приложен протокол отпреди 7 години. От проведени 56 заседания протоколите от 42 от тях са добавени със закъснение от месец до 3 години. В друг случай пък Крънчева присъединила протокол, след като изчела присъда, съобщава специализираното издание "Правен свят".

Освен това съдийката е задържала делата при себе си, което е правело невъзможно изпращането на призовките в срок. Така страните били нередовно призовавани, което на свой ред също водело до отлагане на заседанията.

Съдия Крънчева е хваната, че е отлагала заседания заради здравословни проблеми, като понякога дори не е представяла болничен лист или епикриза.

Проверката в Наказателното отделение е показала, че само Петя Крънчева системно е забавяла администрирането на наказателните производства.

Калоян Топалов иска от ВСС нейното дисциплинарно уволнение заради неоснователно бездействие при изпълнение на служебните задължения и системно осуетяване на провеждането на съдебните заседания. Той напомня на съдебния съвет, че така е бил накърнен авторитетът на съдебна власт.

Още през 2012 година Mediapool изнесе информация, че съдия Петя Крънчева фалшифицира датите по част от своите дела, за да се прикрият нарушения. Съдебният съвет не предприе мерки, а съдийката се издигна до заместник-председател на Софийския градски съд.

През 2015 година шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска наказание за Крънчева, защото тя е излъгала ВСС за броя на делата, които гледа. Тя бе наказана с 15% намаляване на заплатата за срок от една година.

През 2017 година отново Панов поиска наказание за Петя Крънчева заради нарушения на закона при разрешаването на използването на специални разузнавателни средства, включително срещу чужди дипломати. ВСС отказа да образува дисциплинарно производство.

Малко по-късно срещу Крънчева все пак бе образувана дисциплинарка за забавените ѝ дела по искане на Калоян Топалов.