Шефът на СГС за атаките на Яне Янев: Търсете съпругата

Председателят на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов прогнозира, че обстановката сред подчинените му ще се нормализира след година – година и половина.

Топалов беше нападнат от съветника на премиера Яне Янев, че извършвал чистка.

В отговор ръководителят на най-големия в страната съд заяви, че Янев го е нападнал в момент на съвпадение на негативен за съпругата му тест и получения от премиера есемес:

”Това може да се обобщи с една перифраза "Търсете съпругата". Всичко това би било много смешно и забавно, ако не се случваше от висотата на главния герой в тази пиеса. Не лицето Яне Янев от Сандански в лично качество, а лицето Яне Янев, който е съветник. За мен в случая става въпрос за едно умишлено и целенасочено създаване на напрежение и конфликт между съдебната и изпълнителна власт по въпроси, при които такова противоречие липсва”, заяви Топалов, цитиран от БНР.

Миналата седмица лидерът на "Движение" 21 Татяна Дончева съобщи, че Топалов е сложил тестове на всички съдебни помощници. Съпругата на Яне Янев получила 3 т. от 34.

Лидерът на РЗС Яне Янев нашумя отново, след като обяви, че е човекът, изпратил на министър-председателя есемеса: "Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записите за двете каки. Не го приехме".

”Всички станахме свидетели на един шум, който отново се вдига от медийното и публично пространство, от едно лице Яне Янев, което се вживява като трибуна и говорител на министър-председателя. И определя себе си като негов съветник по въпроси на националната сигурност, правната, въобще по всички въпроси. От самите твърдения на г-н Янев става ясно, че той е бил ръководител на една така агентурна клетка във ВСС, която е дълбоко законспирирана. Тя е и била заспала и съвсем наскоро се е събудила и активирала. Тъй като на г-н Янев са му били донесени ”шокиращи сведения“ за дейността на цялата съдебна система и в частност СГС”, коментира Топалов.

” Другото, което разбрахме от него, е, че той следи тези въпроси на съдебната реформа изключително близко. Кога на г-н Янев му станаха всички тези неща? Не когато ВСС сам констатира фрапантни нарушения в работата на СГС, не в момента, когато временното и настоящото ръководство предприеха какви ли не действия, които бяха публично изнесени по различни поводи и обществеността беше запозната с тях, не в момента, когато беше обявено, че ще има тест за съдебните помощници, не в момента, когато излязоха резултатите от теста, а в момента, когато стана ясен резултатът на съпругата на г-н Янев от този тест. Който за зла участ съвпадна с онзи злощастен есемес, в момент, в който се развихриха много страсти. Следователно този специалист и премиерски съветник реагира на всичко случило се с месеци и години назад по отношение на наблюдаваните от него ресори. За какво ни е съветник, който коментира отдавна отминали събития?”, допълни той.