Чуждият бизнес: Липсата на съдебна реформа удря инвестициите в България

Чуждият бизнес у нас призова за всеобхватна съдебна реформа и предупреди, че "засилващото се впечатление както в страната, така и сред международните инвеститорски среди, че в България има недостиг на върховенство на закона" намалява желанието за инвестиции в полза на други държави.

Представители на десет смесени търговски камари в България, сред които американската, германската, френската и итаиланската, подкрепиха съдебната реформа с открито писмо до президента Росен Плевнелиев, председателя на парламента Цецка Цачева и премиера Бойко Борисов.

В писмото те изразяват загриженост от "последните развития, свързани с осъществяването на дългоочакваната реформа на съдебната система" и посочва натрупаните и нерешени проблеми в правосъдието са "системни и изискват подход за тяхното елиминиране, който да е основан на принципа на справедливостта и върховенството на закона, и на стратегията за реформи, одобрена от парламента".

От търговските камари заявяват, че създаденото усещане, че реформата не се случва, води до неувереност от страна на инвеститорите и действащите в страната икономически субекти.

"Понижава се желанието за инвестиции в България в полза на други държави", посочват представителите на бизнеса в писмото.

Те заявяват още, че нито една реформа на правосъдната система не би била възможна без политическа воля за прилагане на закона и припомнят, че реформа не означава само законодателстване, но и изпълнение и прилагане на законовите норми .

Чуждият бизнес посочва съпричастността си с усилията за реални промени отвътре в правосъдната система, които осигуряват необходимата независимост на съдиите и магистратите.

"В правосъдната система има качествени професионалисти, отличаващи се с безупречен морал и почтеност, хора, познаващи проблемите и имащи воля за промяна, експерти, които работят за ефективно и справедливо правораздаване и защитават правото и доброто име, както и репутация на българската съдебна система", се посочва още в писмото.

Чуждият бизнес в България системно се оплаква от правната несигурност, корупцията и непрозрачните обществени поръчки. В неделя американски инвеститор се оплака, че му е искан 500 хил. евро подкуп, да придобие врачанското предриятие ”Химко”, което впоследствие мина в активите на депутата от ДПС Делян Пеевски.

То е подписано от президентите и председателите на Американската търговска камара, Бизнес клуб Белгия-България-Люксембург, Британско-българската бизнес асоциация, Българо-швейцарската търговска камара, Германо-българската индустриалнo-търговска камара, Италианската търговска камара в България, Камарата на испанската промишленост и търговия в България, Френско-българската търговска и индустриална камара и Холандската търговска камара в България.