Ченалова: Мондешки е казвал, че има връзка с инцидента с Лозан Панов

  Адв. Момчил Мондешки е заявявал пред мен, че има общо с катастрофата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, каза бившата съдийка в Софийския градски съд Румяна Ченалова, цитиран от сайта "Биволъ". Тя е един от тримата участници в изтеклите записи по аферата "Яневагейт" заедно с адв. Мондешки и бившата съдийка Владимира Янева.

Настоящият шеф на Върховния касационен съд Лозан Панов беше блъснат от автомобил на пешеходна пътека до Южния парк на 10 декември 2014 г, Това стана точно месец преди конкурса за председател на ВКС. Лозан Панов реши да оттегли кандидатурата си, но после бе убеден от мнозинството във ВСС да преосмисли решението си. Това наложи отлагането на процедурата с няколко седмици. Тогава властите не успяха да докажат умисъл в катастрофата.

"Лично пред мен Мондешки е заявявал, че има общо във връзка с т. нар. катастрофа на председателя на Върховния съд Лозан Панов. В крайна сметка истината ще излезе. И тогава е много лесно всички да кажат нещата, които знаят. По-трудното, но по-истинното е да ги кажат тогава, когато има риск, има опасност", каза Ченалова.

Тя обясни още, че тогавашната шефка на Софийския градски съд Владимира Янева специално е подбрала Иво Дачев за съдия по делото "КТБ". Задачата е била той да обяви банката в несъстоятелност и да бъдат разпродадени активите й "на когото трябва". Иво Дачев наистина бе посочен от системата за случайно разпределение за съдия по делото, но Ченалова още тогава каза, че това се е знаело предварително. Тогава Дачев си направи отвод и в крайна сметка друг съдия обяви фалита на КТБ.

Попитана какво точно е искал адв. Мондешки от Иво Дачев, получил ли го е и има ли място за разследване на дейността на този съдия, бившата съдийка казва: "Знам, че той (Мондешки – б.р.) наблюдаваше това дело, сега дали е искал смяна на вещото лице, дали на назначените синдици, не мога да си спомня. Но той (Мондешки) винаги твърдеше, че това е волята на Делян Пеевски. Делян Пеевски иска това, Делян Пеевски иска онова. Знаеш как е там. Отивам при Делян Пеевски, чакам с часове, всичко ще се уреди. Много пъти съм се съмнявала в това, което той говори. Защото ми се е струвало прекалено лековато и несериозно да се говори така. Но впоследствие се оказва, че той наистина има позиции. Ето, виждате, срещу него нищо не се образува", обяснява Ченалова.

По-рано през тази седмица адвокатската колегия в Стара Загора не намери данни, че Мондешки е нарушил Етичния кодекс на адвокатурата.

За делото КТБ Румяна Ченалова си спомня, че то първо е било разпределено случайно "на една съдийка" (Калина Илиева – б.р.). Това ядосало много Владимира Янева, която пред Ченалова се обадила на своята заместничка Богдана Желявска (все още съдия в Софийския градски съд), поискала среща с нея, а след това съдия Калина Илиева си дала отвод.

Делото е разпределено втори път на Иво Дачев, но това въобще не било случайно, твърди Чеаналова. По думите й Дачев попитал какво точно трябва да направи по това дело. Янева казала пред Ченалова, че банката трябва да бъде обявена в несъстоятелност, за да се разпродадат активите на когото трябва.

Скандалът по случайното разпределение на делото "КТБ" обаче започна с разпределението на делото на Калина Илиева, която тогава работеше в съда като командирована. Повод за нагласяването на разпределението бе фактът, че системата на съда пусна автоматичния протокол за разпределението към базата данни на ВСС с неправилен номер.