Цачева свика извънредно ВСС, за да обсъди реформата в прокуратурата

  Правосъдният министър Цецка Цачева свика извънредно заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък, на което трябва да бъде обсъдена реформата на прокуратурата. Искането до министърката бе отправено преди седмица от шестима членове на опозицията в съвета, които възроптаха, че заседанието на ВСС за пореден път бе прекратено поради липса на кворум.

Миналия четвъртък заседанието на ВСС приключи по трагикомичен начин точно преди обсъждането на препоръките на европейските прокурори за реформа на държавното обвинение. Точката бе внесена от Калин Калпакчиев от опозицията. Малко преди да дойде нейният ред членовете от мнозинството във ВСС започнаха да напускат. Така в залата останаха 13 членове на съвета – минималният брой, който крепи кворума.

В този момент Соня Найденова се развика, че тия членове на ВСС, които още са в залата, са станали заложници на онези, които са си тръгнали. Тя обяви, че иска да отиде до тоалетната и излезе. В залата останаха 12 души. В този момент председателстващият заседанието Димитър Узунов обяви, че кворумът е паднал и всички се разотидоха преди обсъждането на точката за прокуратурата.

В предложения от Цецка Цачева дневен ред фигурира първо приемането на отчет на ВСС по изпълнение на препоръките на Европейската комисия от последния мониторингов доклад. Следващите две точки са свързани именно с доклада на европейските прокурори, по които се предлага ВСС да си каже мнението.

Докладът на петимата европейски прокурори излезе в края на декември миналата година. В него се предлага въвеждането на модифицирана версия на независимата прокуратура по румънски модел. Европрокурорите смятат, че в България в такава прокуратура трябва да се превърне Националната следствена служба. Според тях шефът на следствието не бива да е подчинен на Цацаров и трябва да има властта да разследва главния прокурор при съмнение за извършено престъпление.

Отделно европейските прокурори предлагат българската прокуратура да подлежи на много по-голяма отчетност пред обществото, особено по знаковите дела. В техния доклад се казва, че главният прокурор трябва да поема лична отговорност за успеха или провала на големите дела. В края на доклада се казва, че България не бива да приема техните препоръки на парче, защото не би имало смисъл. Тези препоръки намериха място и в политическия доклад на Европейската комисия. Брюксел поиска от българските власти предоставяне на ясен ангажимент за приемане на препоръките на европейските прокурори (пътна карта).

И досега ВСС не е обсъдил доклада на европейските прокурори. Това може да не се случи и в четвъртък, ако няма необходимият кворум.