Цацаров потвърди, че Боршош ще бъде обвинен за ремонта на НДК

Бившият директор на НДК Мирослав Боршош ще бъде обвинен за нецелво изразходване на част от 17-те млн. лева, отпуснати от правителството за ремонта на двореца преди европредседателството на страната ни догодина.

Това потвърди главният прокурор Сотир Цацаров в понеделник, след като в петък самият Боршош публикува във Фейсбук призовката си да се яви на 20 юли в столичното следствие в качеството си на обвиняем.

Първончално това бе отречено от говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова и от градския обвинител Емилия Русинова, а впоследствие от държавното обвинение отказаха да коментират информацията за призовката на Боршош.

В понеделник Цацаров уточни, че засега са събрани доказателства само за обвинение срещу Боршош, но това не изключва по случая да има и други обвиняеми. Предстоят разпити на вицепремиера Томислав Дончев, министъра по европредседателството Лиляна Павлова и на бившия културен министър Вежди Рашидов.

Главният прокурор добави, че по делото са изискани почти всички договори, сключени с външни изпълнители от Боршош за ремонта на НДК. Разследването бе образувано по "сигнална справка", изпратена на 21 февруари т.г. от ДАНС.

Цацаров коментира и изявленията на лидер на "Воля" Веселин Марешки, който миналата седмица обяви, че делото му било плод на натиск над прокуратурата в опит да бъде отстранен от горивния бизнес. Депутатът бе обвинен за изнудване на собственици на конкурентни аптеки миналия четвъртък, след което стана ясно, че прокуратурата ще провери и твърденията му, че е жертва на шантаж.

"Г-н Марешки ще бъде призован и ще бъде питан точно това – кой, конкретно, кой, заемащ каква позиция, е упражнявал натиска, за който той твърди. Ако г-н Марешки си тръгне без да посочи имена, очевидно, че всичко е било за целите само на общата пропаганда или защитна позиция", заяви главният прокурор.

"Тези досъдебни производства са започнали във Варна, нито едно не е започнало тук. Тези досъдебни производства са производства, които касаят разследване на престъпления, дайте да не спекулираме, че някой иска да отстрани г-н Марешки от горивния бизнес или от някъде другаде. Ако някой иска да го отстрани от горивния бизнес или от политиката, аз гарантирам, че в момента, в който той посочи конкретни факти, този някой ще бъде обект на наказателно преследване", добави Цацаров.