Цацаров: Критиците на прокуратурата нямаше да искат реформа, ако бяха на мое място

"Половината от тези, които говорят за съдебна реформа, не са в състояние да обяснят какво имат предвид. Ако на моето място като главен прокурор беше някой от тези, които говорят постоянно за реформа, нямаше и да си помислят за реформа в прокуратурата. Представете си, ако тази прокуратура е на подчинение на изпълнителната власт – ще се сменя съставът й така, както се сменят областни управители ли?"

Това коментира главният прокурор Сотир Цацаров в четвъртък пред бТВ. Ден, след като ДАНС обяви, че един турски гражданин е експулсиран, а друг е нежелан, тъй като с действията си застрашават националната сигурност на страната ни, Цацаров се появи едновременно по трите национални телевизии със записани в кабинета му интервюта.

Очевидната цел на синхронните му участия, чието съдържание бе почти идентично, бе да бъде успокоена аудиторията, че активността на държавата ни срещу представители на турските власти не са провокирани от извършени от тях престъпления, а заради агитация, застрашаваща цялостта на държавата.

"Това не е враждебен акт срещу Република Турция, това е в интерес на националната ни сигурност", заяви Цацаров пред БНТ с уточнението, че "не става дума за въздействие само върху изборите".

"Няма страна, която да не иска добри отношения със своите съседи, които да са те, в това число и Република Турция. Не става дума за изостряне на отношенията с Турция, а за това, което всяка страна, която държи на суверенитета си, трябва да прави", продължи лаконично главният прокурор с уговорката, че информацията по случая е класифицирана.

Освен тази тема обаче, Цацаров засегна и идеите за реформа в прокуратурата, които са основен приоритет в предизборните кампании на две партии – "Да, България" и "Нова Република". Без да ги споменава поименно, главният прокурор разкритикува посланията им, придържайки се към добре познатата си позиция, че е по-добре нищо да не се пипа, защото в противен случай държавното обвинение ще попадне в рамките на изпълнителната власт, което е опасно.

"Повечето, които атакуват прокуратурата, нямат грам ясна концепция за това какво да се направи с наказателното производство. Наказателният кодекс трябва да бъде реформиран, за което се изисква политическа воля, но тогава става опасен", коментира Цацаров пред БНТ.

"НК да бъде разтоварен от дребни престъпления, които по същество са административни съобщения. Този НК трябва да бъде реформиран така, че длъжностите и корупционните отношения да са в съзвучие на обществените отношения, а не на тези от 1968 година. В наказателния процес – и при кражба на три килограма мед, и при дело за убийство – наказателният процес тече по един и същи начин. Това трябва да се промени. Трябва да се прекрати и практиката постоянно да се връща съдебният процес", добави той пред бТВ.

От думите му за пореден път стана ясно, че основният проблем на прокуратурата не е липса на ефективност по делата за корупция по високите етажи на властта, а формализмът в наказателния процес. Въпреки че ръководителят на румънската антикорупционна прокуратуа Лаура Кьовеши се срещна с него преди седмица в София, Цацаров не сметна за необходимо да засегне тази тема в някое от трите си телевизионни участия.

Вместо това, подобно на предшественика си Борис Велчев, той напоително се оплака от количеството сигнали, пристигащи в прокуратуратра, въпреки че не са от нейната компетентност.

"Защо постоянно до прокуратурата стигат неща, които не са от компетентността на прокуратурата? Това се прави от хора, на които така е удобно – да отнесат нещо в прокуратурата и до главния прокурор, хората да чакат решенията от нас, но прокуратурата няма какво да направи. Всеки може да си измие ръцете с нас", заяви той пред БНТ.

Пред Нова телевизия той призова и за прокарване на промени в Закона за вероизповеданията: "Моментът е назрял и ще презрее, докато тези, от които решенията зависят, се чудят дали е назрял. Казвал съм го и друг път – законът се нуждае от разумна, но радикална промяна в закона. Посоката – държавен контрол върху верското образование. Държавата трябва да има стоето участие в образованието и възможностите на лицата, които проповядват в определени храмове. Иначе даваме територия на екстремизъм. Нима има нещо лошо в това тези хора да получават своето образование в България?"

Помолен да коментира блокадите на „Обединените патриоти“ по турската граница, той отказа да говори за политически партии, ограничавайки се само с формалното уверение, че МВР и прокуратурата щели да следят за спазването на закона и обществения ред по време на изборите в неделя.