Цацаров и Асоциацията на прокурорите в конфликт за промените в съдебния закон

  Сотир Цацаров и лоялната му Асоциация на прокурорите се оказаха в конфликт за скандалните промени в съдебния закон, които целят да се прекрати външното финансиране на магистратски организации, да се ограничи правото на магистрати за свободно сдружаване и т.н. Главният прокурор обясни, че е допустимо магистратите да получават финансиране от ЕС, но не и от фондации и чужди граждани. Прокурорската организация смята, че подобна забрана ще засегне пряко независимостта на сдруженията на съдии, прокурори и следователи.

Това е първото по-среизно разминаване между шефа на държавното обвинение и Асоциацията на прокурорите, която досега бе неизменно на страната на Цацаров - като се започне от съдебната реформа и се стигне до всички по-сериозни скандали, засягащи Цацаров.

Преди седмица депутати от ГЕРБ и от "Обединени патриоти" внесоха в парламента законопроект, с който се забранява външното финансиране на съсловните магистратски организации, включително от европейските фондове. Атаката целеше директно прореформаторския Съюз на съдиите в България, но се оказа, че ще бъдат засегнати и други организации, включително Асоциацията на прокурорите.

В проекта е заложен и пряк удар срещу Съюза на юристите чрез въвеждането забрана за участие на съдии, прокурори и следователи в управата на различни от техните професионални сдружения. Това поставя под съмнение бъдещето на Съюза на юристите в България, който е най-старата юридическа организация в страната.

Главният прокурор обясни във вторник, че забраните са оправдани, защото към магистратите трябва има по-високи изисквания, което изключвало те да работят по проекти, спонсорирани от чужди държави.

"Проектът, който е предложен, се нуждае от известна корекция. България е страна, пълноправен член на Европейския съюз – следователно не може да бъде забранено на магистратските организации да участват в проекти, които са на ЕС. Но всякакви други външни донори - било те фондации, било фондации, зад които стоят определени държави, било частни лица - те са несъвместими със статута на магистрата. Безплатен обяд няма - и в грантовете също няма безплатен обяд", каза главният прокурор.

Асоциацията на прокурорите обаче е категорично несъгласна с подобна позиция. Организацията настоява управляващите да оттеглят или отхвърлят поправките в съдебния закон, защото е дискриминационен и недопустимо подозира магистратите в корупционно поведение.

"Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България се противопоставя категорично на предложението за ограничаване на източниците за формиране на бюджета на професионалните сдружения на магистратите. Заявяваме, че в дейността си сме били против и не сме приемали дарения, в които като правен акт може да се търси мотив и да се подозират ангажименти с корупционен компонент", се казва в писмо на прокурорите до председателя на Народното събрание.

Интересно в случая е, че докато бе пловдивски съдия Сотир Цацаров участва в редица проекти, финансирани от САЩ и американски донори. Това включва проекти на Американската агенция за международно развитие (USAid) и Фондация "Америка за България". Тогава той не виждаше проблем с това финансиране. Сега обаче Цацаров се солидаризира почти изцяло с позициите на управляващите и на кръга медии около Делян Пеевски, които водят война срещу Съюза на съдиите в България (ССБ). Съдийският съюз работи по множество проекти, финансирани от фондации, включително Фондация "Америка за България".

Наред с това Цацаров подкрепи и въвеждането на кадрови бонус за членовете на сега действащия Висш съдебен съвет. Предложението предвижда членовете на ВСС да могат да си изберат в кой съд да се върнат след края на мандата им. Условието е да е от същото ниво в системата, което членове са заемали преди да влязат във ВСС. Бонусът е значителен, защото позволява на преместване в друг град без конкурс. Според Цацаров по този начин щяло да се поправи едно недоразумение, защото сега законът предвиждал такава опция само за магистратите, които отиват на работа в изпълнителната власт.

Асоциация на прокурорите: Това е дискриминация

Във вторник Асоциацията на прокурорите обяви, че ръководи своята дейност на базата на принципи, приложими за всички сдружения на частното право. Поради тази причина налагането на ограничения специално за магистратските организации би било дискриминационно и ще противоречи на конституцията. Според организацията е "нелогично и неприемливо" да се допусне законодателно ограничение за участие в проекти с външно финансиране, които се печелят в конкурсни процедури, основани на ясни и прозрачни разпоредби.

"Предложените изменения ще доведат до забраната за участие в проекти, които се финансират по линия на Европейската комисия и които са официално договорени с правителството на Република България", се допълва в писмото.

Прокурорската организация напомня, че чрез външно финансиране тя е постигнала "успехи, с които се гордее".

"В доклада на Европейската комисия за България относно изпълнението на политиките на ЕС в областта на околната среда за 2016 г. е дадена висока оценка на дейността на Асоциацията на прокурорите в България по приключилия проект на тема "Повишаване на контрола и спазването на правилата, установени в законодателството за опазване на околната среда и управление на рисковете". Същият проект е реализиран с финансовата подкрепа на тематичен фонд "Сигурност" на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, за намаляване на икономическите и социални неравенства в рамките на разширения ЕС", казва Асоциацията на прокурорите.

Според организацията забраната магистрати да бъдат финансирани от чужбина за научна или преподавателска дейност, звучи изкуствено и необосновано. Асоциацията смята за "необоснована и ненужна" предложената забрана за участие на магистрати в професионални сдружения на "други юристи".

"Това поставя под въпрос членството на Асоциацията на прокурорите в България в Международната асоциация на прокурорите, на която сме уважаван от ръководството и партньорите ни член. В международен план подобни ограничения ще доведат до необратимо уронване на престижа на България", казват от организацията.

В заключение прокурорската организация напомня на управляващите, че подобни промени в закона ще засегнат свободата на магистратите да се сдружават, която е гарантирана от конституцията.

Досега Съюзът на съдиите и Съюзът на юристите реагираха остро на предложенията и настояха за тяхното оттегляне, защото са противоконституционни. Те бяха подкрепени от близо 20 авторитетни български неправителствени организации.