Цацаров иска имунитетите на Марешки и двама от депутатите му

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска петък имунитетите на лидера на "Воля" Веселин Марешки и на депутатите от групата му Пламен Христов и Кръстина Таскова.

Повод е дело срещу тримата за изнудване на седем собственици на аптеки във Варна между 2012 и 2015 г. Малко по-късно Христов обяви в парламента, че с колегите му са готови да се откажат от наказателната си неприкосновеност.

С
поред обвинението Марешки и тогавашните му подчинени заплашвали конкурентни фармацевти. В някои от случаите лидерът на "Воля" настоявал да му прехвърлят дялове от фирмите си. При отказ искал от аптекарите да прекратят търговската си дейност.

В останалата част от разследваните случаи целта на Марешки била да принуди конкурентите си да се снабдяват от неговите складове, заплашвайки ги с тенденциозни проверки от Изпълнителната агенция по лекарствата, както и че чрез
нелоялни търговски практики ще предизвика фалита на фирмите им.

Според обвинителния акт в четири от случаите лидерът на "Воля" е действал сам, в други два му е помагал Пламен Христов, а в един – двамата са изнудвали конкурент заедно с Кръстина Таскова.

Малко, след като искането на Цацаров бе огласен, депутатът Христов даде пресконференция в парламента, на която определи обвиненията срещу него и колегите му като "абсолютно неоснователни и плод на конкуренцията". По думите му преди време разследване по тези случаи установило, че няма доказателства за повдигане на обвинения.

"Сега г-н Цацаров е преценил, че може да започне нови действия срещу нас. Ние сме на разположение да отговаряме и да дадем всички необходимо, за да не възпрепятстваме следствието. Нямаме никакво притеснение", декларира депутатът.

Христов обаче не се ангажира с това дали Марешки също ще си даде доброволно имунитета, тъй като не бил говорил с него. Обясни и, че преди да станат народни представители той е отговарял за търговията на едро в аптеките на лидера си, а Таскова – за дребните продажби.

"Цялата тази съвкупност от атаки срещу нас много мирише на бензин", заключи лаконично Пламен Христов, визирайки конкуренцията на Марешки в другия му основен бизнес.

Това е вторият случай, в който главният прокурор иска имунитета на варненския бизнесмен. Предишното му дело е за нанасяне на телесна повреда и изнудване. Тогава той първоначално отказа да си свали имунитета, но след като парламентът сформира нарочна комисия по казуса, в крайна сметка го направи.