Христо Иванов ще пробва да действа с добро с Висшия съдебен съвет

Да видим с добро и конструктивен тон докъде ще стигнем в отношенията си с Висшия съдебен съвет. Така във вторник правосъдният министър Христо Иванов обясни своята стратегия за комуникация с кадровия орган на Темида. Преди да влезе в Министерството на правосъдието (МП) той бе програмен директор на една от най-критичните към ВСС неправителствени организации – Българския институт за правни инициативи.

Иванов бе питан дали няма да поиска от ВСС промяна на правилата за избор на председател на Върховния касационен съд. Една от основните критики на неправителствения сектор и Европейската комисия е, че гласуването ще се проведе с компрометираната система за електронно гласуване. Тя не осигурява равнопоставеност на кандидатите, а и не са изцяло разсеяни подозренията, че не запазва тайната на вота. Настояването на Брюксел е да се гласува с бюлетини, но ВСС упорито отказва.

"Решенията се взимат от ВСС. Аз обаче ще искам да се разсеят всички съмнения около процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд. Единственият начин за гласуване, който не е бил поставян под съмнение досега, е този с бюлетина", каза Иванов.

Според него ВСС вече разбира, че има имиджов проблем. Като пример министърът даде предложението да има "редакционна колегия" във ВСС, която да отговаря за медийна политика на административния орган. С т.нар. Проект за "редколегия" обаче също има имиджов проблем. Тя бе представена като група от седем членове на ВСС, които ще пишат новини за самите себе си, по начин, който ще им харесва на самите тях.

Работата на Христо Иванов с ВСС е от ключово значение за краткия му мандат. Служебният правосъден министър ще председателства ВСС, докато съветът избира шеф на Върховния касационен съд. Извън тази работа Министерството на правосъдието ще трябва да актуализира Стратегията за съдебна реформа заради настояването на Европейската комисия. Иванов обеща да представи новата допълнена стратегия през септември и декларира, че ще има затягане на контрола върху изпълнението на задачите.

"В момента ние се намираме в мъртва точка (по отношение на реформата – бел. ред.). Аз ще използвам това, че съм и вицепремиер, за да разширя стратегията по отношение на МВР", каза Иванов.

Правосъдното министерство ще трябва да стартира и процедурата за избор на три кандидатури за български съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Тази работа трябва да се свърши до началото на декември. Отделно Иванов каза, че ще започне работа и върху усъвършенстването на практико-теоритичния изпит, след който юристите получават право да практикуват. Министърът заяви, че изпитът трябва да стане по-сериозен.

Другите задачи са регистърът на неправителствените организации в министерството, който в момента на практика не функционира, както и да се утвърди ролята на гражданския съвет към МП. Иванов каза, че ще направи и анализ на проекта за нов Наказателен кодекс, за да се установи дали изобщо би свършил някаква работа. Той настоя, че ще работи за премахване на всякакви съмнения върху прозрачността на Търговския регистър.

Другата голяма цел на министерството ще бъде и решаване на сградния проблем на Софийския районен съд. За новата сграда на бул. "Цар Борис III" вече има годна за ползване експертиза, че тя е напълно безопасна. В същото време обаче се разбра, че трябва да се обяви нова обществена поръча за подовите й настилки. Това може да забави преместването на съдиите на новото място.