Франция премахва 35-часовата работна седмица

Френските власти се готвят да премахнат задължителната 35-часова работна седмица, като дадат право на компаниите да договарят със служителите си въвеждането на по-дълго работно време при изрично доплащане за извънредния труд, обяви премиерът Манюел Валс, предаде "Ройтерс". Готвените промени със сигурност ще срещнат съпротива в управляващата социалистическа партия и сред синдикатите.

Пазената яростно от профсъюзите по-кратка работна седмица, която бе една от най-важните реформи на социалистите в края на 90-те години, бе въведена с идеята да насърчава създаването на работни места. Сега много от работодателите посочват, че това ограничение им  коства допълнителни разходи и пречи на конкурентоспособността им в световен мащаб. Този възглед се споделя от десницата, чуждите инвеститори и редица икономически експерти.

"Изключенията от законово установения размер на работната седмица от 35 часа вече няма да се считат за нарушение на закона", каза френският премиер Валс, след като се запозна с доклад на бившия министър на правосъдието Робер Бадинте с идеи за реформи.

Правителството обещава да не отменя членовете от френския Кодекс на труда, които постановяват, че законната работна седмица е 35 часа. Вместо това досегашната норма ще е част от по-широкообхватен текст за правата на служителите, която ще залегне в закона и няма да може да бъде променяна от работодатели и профсъюзи.