Федерален съдия спря изпълнението на новия миграционен указ на Тръмп

Ревизираната забрана на американския президент Доналд Тръмп за влизане в САЩ претърпя своя първи удар, след като федерален съдия спря изпълнението й, пречещо на семейство сирийски бежанци да получат убежище.

В предварителна ограничителна заповед, издадена в петък вечер, окръжният съдия Уилям Конли в Уисконсин е позволил на мъж, жена и тяхното 3-годишно дете от Алепо да потърсят подслон в града., съобщава АФП в събота.

Тръмп подписа новия си миграционен указ в понеделнк, след като първоначалният му вариант бе блокиран от американския съд през февруари. От новата версия на списъка със страни, чийто граждани не могат да влизат в САЩ отпадна Ирак.

В него фигурират шест страни – Иран, Либия, Судан, Сомалия, Сирия и Йемен, според документи, публикувани от министерството на вътрешната сигурност. Тези шест страни фигурираха и в първоначалния указ, подписан от Тръмп в края на януари.

Според новата версия на указа, който ще влезе в сила на 16 март, за 90 дни се спира издаването на нови визи на хора от гореспоменатите шест страни. За 120 дни се преустановява програмата за прием на бежанци. Но в САЩ ще имат право да пристигнат бежанци, чието пътуване вече е планирано.

 

Междувременно Американският съюз за граждански свободи подаде жалба в съда от името на няколко групи за подпомагане на бежанците. В иска се посочва, че Тръмп нарушава едно от основните права в Конституцията на САЩ – правото на етническа и религиозна идентичност. Според тях първата забраната е същата като старата. Властите на американския щат Хаваи също оспориха конституционността на новия указ.