Управляващата коалиция иска оставката на ВСС

ГЕРБ и Реформаторският блок искат Висшият съдебен съвет (ВСС) да подаде оставка. Очаква се това да бъде обявено официално във вторник вечерта, ден преди ЕК да обяви официално годишния си доклад с критики за съдебната реформа, ВСС, за централизирания модел на прокуратурата, липсата на ефективни разследвания за корупция по върховете на властта и по знакови дела.

Управляващите са решили да тичат пред вятъра и обявяването на евродоклада да бъде посрещнато с тяхна позиция. По закон мнозинството в НС може да изрази позиция по въпроса, но във ВСС трябва сами да решат дали да се оттеглят.

 "Призоваваме ВСС да се саморазпусне. Считаме, че след поредица от публични скандали, които произведе настоящият състав на ВСС, той повече не може да се ползва с доверието ни", се казва в декларацията, предложена от ГЕРБ.

Посочва се още, че кадровият орган на Темида "прави опити да търгува с политическо влияние, решаване на корпоративни и икономически интереси, и овладяване на съдебните институции от неясни кръгове".

"Депутатите, подкрепящи правителството на Бойко Борисов", както се нарича управляващата коалиция в декларацията си, отправя обвинения и към бившия правосъден министър Христо Иванов за това, че не е подготвил проектозакона за съдебната власт в окончателен вид.

Управляващите партии твърдят, че те активно са работили за промяна на конституцията. "Оказа се, че в продължение на 1 година предложените изменения на закона за съдебната власт не са приведени в съответствие нито с първия, нито с окончателния вариант на промените в основния закон", се казва в декларацията.

По-рано във вторник темата подгря вицепремиерът Меглена Кунева, която призова членовете на ВСС да подадат оставки, тъй като органът вече е загубил репутацията си. Кунева обаче предупреди, че ще настъпи затруднение, ако ВСС се оттегли сега: "По стария закон ли ще избираме нови членове? И когато през март бъде приет новият съдебен закон, пак ли ще избираме?"

Бившият правосъден министър Христо Иванов наскоро коментира, че изборът на Узунов за представляващ ВСС е опит да се разпали скандал, в който да бъде въвлечен премиерът и ВСС "да се скрие" зад гърба му. Той обясни, че този хор може да е подготвителна фаза за разпускане на ВСС, който да поеме цялата отговорността за доклада на ЕК за съдебната система, за да бъде спасен главният прокурор.

По неофициална информация на Mediapool, докато партиите от мнозинството заседават в парламента и подготвят своята декларация, главният прокурор Сотир Цацаров и мнозинството във ВСС също да се събрали, за да обсъждат позицията си по предстоящото искане на оставката им.