Уволнен от Агенцията по рибарство: Задължават ни да членуваме в ДПС

Скандални разкрития за дейността на Изпълнителната агенция за рибарство и аквакултури (ИАРА) посочва Нова телевизия.

Бивши служители на ведомството твърдят, че за да работиш в момента в Агенцията, трябва да си член на ДПС. Само за седмица били уволнени над 40 души, които не били съгласни с условията на ръководството.

Политическата чистка била ръководена от ДПС, разказват уволнените. Това започнало, след като през август миналата година за директор в агенцията е назначен Майдън Сакаджиев. Именно той, според освободените, поставял политическите условия пред служителите.

Преди чистката Евгени Щерев е заемал директорски пост. Преназначен е от Сакаджиев като експерт в Агенцията на по-ниска длъжност.

По думите му проблемите в ИАРА са, че законите не работят. „Когато дойде демокрацията, ни накараха да подпишем декларации, че ще бъдем безпристрастни политически. Но в последните години това не е така. За да бъдеш назначен, трябва да си член на ДПС", заяви Щерев.

Бившият служител разказа още, че изпълнителният директор сам е казал пред него, че хората на ГЕРБ трябва да бъдат изчистени от Агенцията. „Аз бях назначен по времето на ГЕРБ, но не и с техните протекции", каза Щерев.

За да работи в ИАРА, той става член на ДПС. „Директорът те задължава", допълни той.

Пред Нова телевизия проговориха и хора, които все още не са станали жертва на уволнение. Отвътре служителите твърдят, че са заплашвани и следени. Определени новинарски сайтове, които ровят из дейността на Агенцията, били забранени.

На мястото на уволнените се назначавали "удобни кадри" без необходимите качества. Така например, според служителите, шофьор на един от директорите бил повишен в експерт.

От Министерството на земеделието и храните обясниха, че са започнали пълна проверка на работата на ведомството. Резултат се очаква до няколко дни.

За Нова телевизия от Агенцията по рибарство и аквакултури заявиха, че в момента подготвят своя отговор по обвиненията с документи и факти, които ще бъдат изнесени в началото на следващата седмица.