Тръмп загуби още една съдебна битка около указа за имиграцията

Апелативният съд в Сан Франциско подкрепи съдебното решение, което временно спира изпълнението на указа на президента Доналд Тръмп за имиграцията. Окончателният изход на делото вероятно ще бъде определен от Върховния съд, съобщава Ройтерс.

Белият дом заяви, че няма непосредствен коментар.

"Ще се видим в съда. Сигурността на нацията ни е поставена на карта", написа Тръмп в Туитър след обявяване на решението. Пред репортери той добави, че неговата администрация със сигурност в крайна сметка ще спечели делото отхвърли решението на съда като „политическо“.

Указът на Тръмп от 27 януари забрани за 90 дни граждани на Иран, Ирак, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен да влизат в САЩ и спря за 120 дни приемането на бежанци, а за сирийски бежанци забраната е безсрочна.

Федералният съдия от Сиатъл Джеймс Робарт спря действието на президентския указ в края на миналата седмица и решението му бе обжалвано от правителството.

Според апелативния съд обаче правителството не е представило каквито и да било доказателства, които да оправдават забраната от гледна точка на националната сигурност, нито доказателство, че всеки чужденец от седемте страни е извършил терористична атака в САЩ.

Тримата съдии от разгледалия казуса състав са стигнали до решението, чийто обем е 29 страници, единодушно. Те освен това са назначени от президенти с различна партийна принадлежност – двама от демократи (Джими Картър и Барак Обама), един от републиканец (Джордж Буш-младши), отбелязва Ройтерс. Което прави по-трудно към тях да бъдат отправени характерните за новия президент обвинения в политическа пристрастност.

Решението им не решава делото по същество от гледна точка на въпроса дали указът на президента отговаря на конституцията или на законите. То се отнася само до въпроса дали действието му трябва да се възстанови или не.

Сега правителството разполага с 14 дни, за да поиска от същия апелативен съд да разгледа делото в по-широк състав или да обжалва директно пред Върховния съд, чието решение би било окончателно.

Вторият вариант обаче засега може да не се окаже печеливш за правителството, поне докато не бъде одобрена номинацията на предложения от Тръмп за върховен съдия Нийл Горсач. В момента върховните съдии са осем, като съотношението между консерватори и либерали между тях е равно – 4 на 4. А за да се стигне до решение са необходими поне 5 гласа. Което означава, че администрацията ще трябва да спечели на своя страна поне един от либералните съдии, пише Ройтерс.