Тристранката се надигна срещу одържавяването на надзора в НЗОК

Социалните партньори разкритикуваха предлаганата от здравния министър Петър Москов реформа по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество в понеделник. Синдикатите и работодателите коментираха, че не е нормално промените в Закона за здравното осигуряване да се обсъждат в отсъствието на Москов и то след като законопроектът вече е минал на първо четене в комисия в парламента.

Това е първо заседание на тристранката за новата година след над три месеца прекъсване.

Бизнесът и синдикатите бяха единодушно против предлаганото от Москов увеличение на квотата на държавата в Надзорния съвет на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), тъй като по този начин социалните партньори стават безгласна буква при разпределението на средствата за здраве.

Изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев коментира, че промените ще доведат до деформиране на принципа на осигуряване и ще превърнат касата в социален фонд. "Министър от Реформаторския блок предлага да одържавим ръководството на НЗОК, а в същото време 70% от парите в нея идват от вноските на осигурените", заяви Данев. Според него идеята е тоталитарна.

"Промените в Надзорния съвет на НЗОК са грешка, това е своеобразно одържавяване на управлението на касата - нашият цивилизационен избор не предполага това", коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

Зам.-здравният министър Ваньо Шарков коментира, че алтернативата е да продължи сегашното "състояние на ежегоден дефицит и бюджет на лечебните заведения, който драстично се различава от нужното". "Всички говорят и за източване на касата", допълни Шарков.

"Не е нормално когато министърът на здравеопазването отсъства да обсъждаме промени в Закона за здравното осигуряване, а зам.-министърът да прочете телеграфно мотивите. Нашето мнение се иска, след като Комисията по здравеопазването се е произнесла. Каква ще е тежестта на нашето становище, когато вече се правят и предложения по текстовете на второ четене на закона", коментира от своя страна д-р Иван Кокалов от КНСБ, който участва и в надзора на касата. По думите му тристранния съвет става "украса на решенията, което е абсолютно неприемливо, още повече, защото НЗОК е публична институция".

Според Иван Кокалов със законопроекта се променя философията на здравноосигурителния модел, като досега касата заплащаше здравната услуга, а се предлага занапред да закупува услуги. Според него не е ясно защо трябва да се случва това. От КНСБ не смятат, че разделянето на основния пакет на две отговаря по някакъв начин на нуждите на населението.

Според Кокалов не може мнението на пациента да е водещо при оценяване качеството на медицинската услуга. В проектозакона е предвидена възможност при чести оплаквания от пациентите здравната каса да спира да работи с дадена болница.

Данев изрази и опасения, че не е ясно кой ще заплаща за неосигурените лица.

Според председателя на КРИБ Кирил Домусчиев липсва цялостна концепция за предлаганите промени. "Не подкрепяме увеличението на състава на Надзорния съвет на НЗОК с двама представители на държавата. Предлагаме също така да се обоснове разделянето на основен и допълнителен здравен пакет, както и позитивите, които това ще донесе", каза Домусчиев.