Тереза Мей е готова да отслаби защитата на човешките права, за да се бори с екстремизма

Британският премиер Тереза Мей заяви, че е готова да отслаби защитата на човешките права, за да направи по-ефективна борбата срещу екстремизма, съобщи Ройтерс.

На предизборен митинг в град Слоу Мей изтъкна, че властите на Обединеното кралство трябва да са в състояние да направят повече, за да се борят с терористичната заплаха, включително като ограничават движението на лица, заподозрени в екстремизъм, когато полицията има достатъчно доказателства, че те представляват заплаха, но не достатъчно - за да ги преследва.

"Ако нашето законодателство в областта на човешките права ни спира да правим това, ние ще променим законите, за да можем да го правим", заяви премиерът под бурните овации на присъстващите.

Тереза Мей призова също за по-строги присъди за осъдените за терористична дейност, както и за облекчаване на процеса на депортиране на чуждестранни граждани, заподозрени в екстремизъм.

Същевременно се засилва натискът върху британската полиция да обясни защо един от тримата нападатели, които бяха застреляни на местопрестъплението, е успял да се изплъзне от погледа на службите за сигурност, въпреки че връзките му с екстремисти са им били известни.

Хурам Шазад Бут, 27-годишен британски гражданин, роден в Пакистан, е бил разследван от службите през 2015 г., след като са получили сигнал, че дава признаци на радикализация.

Заедно с 30-годишния Рашид Редуан и 22-годишния Юсеф Загба, Бут сгази с микробус пешеходци на моста в събота, а след това тримата нападнаха с ножове хора на пазара Бъро.

Британската полиция арестува рано тази сутрин мъж във връзка с нападението на Лондонския мост, предаде ДПА.

Тридесетгодишният мъж бе арестуван в полицейска операция в имот в източното лондонско предградие Илфорд по подозрение в поръчителство, подготовка и подстрекателство към терористични актове.

Двама австралийци са убити при атентата в Лондон, сред жертвите е и още един французин

Двама австралийци са убити при атентата, извършен в събота в Лондон, обяви австралийският външен министър Джули Бишоп.

"Австралийското правителство с дълбоко прискърбие потвърждава, че двама австралийци бяха убити при терористичното нападение в Лондон", посочи г-жа Бишоп в комюнике, цитирано от Франс прес и Асошиейтед прес.

Имената на жертвите не бяха посочени, но лондонската полиция съобщи, че австралийската медицинска сестра Кърсти Боудън, на 26 години, е сред убитите седем души.

Друга двама австралийци, ранени с нож във врата, са лекувани в болницата.

Семейството на Боудън заяви, че тя е загинала докато се е опитвала да помогне на други жертви. Полицията не уточни как тя изгубила живота си, предаде Асошиейтед прес.

Друга австралийка, 21-годишната Сара Зеленак, е обявена за изчезнала след нападението.

Втори французин, който досега бе смятан за изчезнал, е разпознат сред убитите в атентата на Лондонския мост, съобщи френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, цитиран от Франс прес.

"Засега равносметката на френските жертви в нападението в Лондон е двама убити и осем ранени, от които четирима тежко", а един френски гражданин продължава да се смята за изчезнал, се уточнява в декларацията на Льо Дриан.