Съдът спря данъчна проверка на Марешки

Поредният задочен спор между шефа на "Лукойл“ Валентин Златев и бизнесмена-политик Веселин Марешки се разигра в четвъртък, на фона на спряна данъчна проверка на продавача на евтини горива.

Административен съд – Варна е спрял данъчна проверка на една от фирмите на Веселин Марешки в сектор горива - "Трейднет Варна ЕООД", става ясно от определение на съдия Даниела Станева от 22 февруари тази година.

Ревизията на НАП се отлага с три месеца

На 31 януари дирекцията на Националнта агенция за приходите (НАП) във Варна е разпоредила ревизия на дружеството на майката на Марешки – Веска, за дейността му през 2016 г. Бизнесдамата обаче е поискала спиране на ревизията с три месеца, каквото право има според чл. 34 на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Майката на Марешки се е аргументирала, че изискваната документация не е налице в дружеството и няма как да бъде събрана в указания срок до 23 февруари, защото трябва да се направи мащабно счетоводно приключване на 2016 г.

Данъчните обаче са отказали да спрат ревизията заради притеснения, че три месеца са много време, през който може да се укрие документация. Марешка е обжалвала отказа пред съда, който се е произнесъл, че ревизията наистина трябва да бъде отложена с три месеца.

 

Съдът се аргументира, че законът дава възможност ревизия да се спре само с волеизявление на фирмата, без да е необходимо дружеството да се мотивира защо му е необходимо отлагането.

"Недопустимо е органът по приходите да дописва закона, като изисква да се установяват обстоятелства, които лицето дори не е длъжно да сочи", посочва съдия Даниела Станева.

Фирмата "Трейднет Варна" се занимава основно с търговия с горива, става ясно от данните за нея в Търговския регистър. Според последния й финансов отчет, който е за 2015 г., тя е работила на загуба. През 2015 г. е излязла на минус 136 000 лв., а през 2014 г. е била на минимална печалба от 13 000 лв. През 2015 г. фирмата отчита приходи от продажби в размер на 4.66 млн. лв., разходи за 4.8 млн. лв. и задължения над 1 млн. лв., повечето от които са всъщност заеми от 40 свързани фирми от бизнес структурата на Марешки.

Валентин Златев пак се оплака от контрабандата

Разкритието за данъчната проверка на бизнесмена дойде в деня, в който шефът на "Лукойл" и председател на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Валентин Златев за пореден път постави проблема с огромната контрабанда на горива у нас в размер на около 1 млрд. лв. годишно.

Самата "Лукойл" заедно с още пет компании, търгуващи на дребно на горива, е разследвана от КЗК за картел, а отделно от това антимонополната комисия смята, че бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас" злоупотребява с господстващото си положение на пазара. "Лукойл" отхвърля това и обжалва констатациите.

В четвъртък Валенитн Златев повтори тезата си от края на 2016 г., че няма как литър гориво в някои бензиностанции да се продава с 30 ст. по-евтино, защото в момента печалбата на литър е само 1% от цената, тоест към 2-3 ст. Следователно единственото перо, от което може да се спести и да се намали цената, е от дължимите данъци, посочи Златев.

За разлика от изявата му в парламента в края на м.г. този път Златев не нападна директно Марешки, чиято партия "Воля" най-вероятно ще бъде представена в следващия парламент.

През декември шефът на "Лукойл" заяви пред депутатите, че над Марешки има политически чадър и че отстъпката в неговите бензиностанции е единствено за сметка на внесените в бюджета акциз и ДДС. Тогава Златев каза още, че по негови данни към средата на декември 2016 г. през цялата година нито един държавен орган не е започнал и приключил проверка на Марешки с издаден акт.

Марешки: Запуших устата на Златев

Пред Mediapool Веселин Марешки коментира, че днес не е чул "нелепости" и директни обвинения от шефа на "Лукойл", защото "вече им запушихме устите с пресконференцията, която дадохме".

"Аз не съм участвал в контрабандата, нямало ме е на пазара на горива, когато е бил сив секторът. Сега от една година продавам и се оказва, че аз съм проблемът на пазара на горивата. Защо не могат да намерят проблема, като всеки ден ме проверяват", запита лидерът на "Воля".

Той обяви, че няма представа дали е отложена данъчната проверка на фирмата на майка му, защото той не се занимавал със счетоводство.

Проверка по никое време?

"Не ви ли интересува защо тази проверка е започната по никое време? В момента се приключват фирмите за 2016 г. и няма логика никой да проверява през март месец фирми, които трябва да си подадат документите до края на месеца. Не ви ли интересува защо някой е наредил по никое време да се прави такава проверка? Проверете статистиката дали има друг такъв случай", коментира още Марешки.

По думите му денонощно му се правят проверки. "Миналия ден отворихме бензиностанцията в Пловдив, а на третия час имахме проверка от НАП", заяви той, като не пожела да коментира дали има забавяне с отварянето на бензиностанцията му в София.

На въпрос защо фирмата му работи на загуба, Марешки коментира, че "Лукойл" от 10-20 години работи на загуба и при 60 млрд. лв. оборот компанията не била платила нито лев данъци.

На обвиненията, че работи на загуба, през декември Валентин Златев отговори, че за 16 години "Лукойл" е платила 31 млрд. лв. данъци. От тази сума 10.84 млрд. лв. е ДДС, 18.99 млрд. лв. - акцизи, 403 млн. лв. осигуровки, 189 млн. лв. данък върху личните доходи, 69.9 млн. лв. екотакси, 434 млн. лв. други данъци и такси и т. н. Златев обаче не уточни колко точно данък "печалба" е платила компанията му, като обяви, че общо платените данък "печалба" и общински данъци за 16 години са 156 млн. лв.

Сега той отново повтори, че всеки втори литър гориво от внос влиза в страната без платени данъци и че през миналата година у нас са влезли 54 танкера, за които има съмнения, че не са платили всичките си такси към хазната.

"В България има общо 4 петролни рафинерии, като единствено "Лукойл Нефтохим" официално внася нефт, интересно е какво внасят другите", запита Златев. По думите му пристанището "Росенец" (на бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас" -бел.ред.) е изключително контролирано, като разполага с 638 измервателни уреда и 6000 пломби.