Съдът разпореди проверка на системата за гласуване за членове на ВСС

  Електронната система, чрез която бе избран състава на следващия Висш съдебен съвет, ще бъде проверена детайлно от експерти на "Информационно обслужване" и "Борика". Това разпореди смесеният състав от магистрати от Върховния касационен и Върховния административен съд по делото срещу изборите за ВСС.

Делото бе заведено по жалба на съдия Методи Лалов, който бе сред кандидатите за членове на съвета, но не бе избран. Той има съмнение в надеждността на системата за електронно гласуване.

Още през пролетта отделни членове на ВСС поискаха проверка на системата заради съмненията, че тя не гарантира тайната на вота и резултатите могат да бъдат манипулирани. Мнозинството в съвета отказа да се извърши проверка и призоваваше магистратите да гласуват електронно. Това само засили опасенията.

Сега съдът прие да назначи техническа експертиза на електронната система за гласуване на ВСС. На вещите лица са поставени няколко задачи.

Първата е да се разбере дали е имало нерегламентиран достъп до системата за електронно гласуване по време на вота, а ако има такъв, дали той се е отразил на крайните резултати. Експертите трябва да проверят и дали е имало изтичане на информация от системата.

Експертизата трябва да бъде готова до началото на септември.