Съдът прекрати делото за покушението срещу Алексей Петров

Софийският градски съд (СГС) отново прекрати делото за атентата срещу Алексей Петров и го върна на прокуратурата за доразследване. Съдия Николай Николов пак критикува държавното обвинение, че не е изяснило самоличността на обвиняемите, нито е обяснило ясно в какво точно се изразява ролята на основния обвиняем – Роман Логвиненко. Украинецът е посочен като организатор на покушението.

Според прокуратурата Роман Логвиненко е навивал в продължение на година и половина тримата си сънародници Артьом Темпински, Максим Чорний и Йевен Балков да участват в заговора за убийство. Най-накрая успял да ги склони, предлагайки им 200 000 евро.

Той им помагал активно, давал им съвети и ги снабдил с два гранатомета РПГ-22. Логвиненко е организирал и следенето на Алексей Петров, смятат прокурорите. Отделно е набавил и автомобилите, с които тримата отишли до къщата на българина - "Ситроен Саксо" и "Опел Астра".

Опитът за покушение се състоя сутринта на 29 октомври 2015 г. Тогава Темпински, Чорний и Балков завардили Алексей Петров пред къщата му в столичния квартал "Кръстова вада", смятат прокурорите. Между 8.30 и 8.40 часа Алексей Петров излязъл от дома си с бронирания си мерцедес, шофиран fj личния му шофьор.

На кръстовището в близост до къщата пътуващите в колата усетили два силни удара отдясно в предната част на автомобила. Ударите били предхождани от два силни гърмежа през интервал от около две секунди. В резултат на това предното стъкло на автомобила се спукало, стъклото на предната дясна врата се счупило и отломка от стена на сграда паднала и ударила автомобила в задния ляв калник.

Защитните системи на мерцедеса се включили и тя изпуснала димна завеса. Колата обаче все още можела да се движи и шофьорът на Петров побързал да се махне от мястото. След поредица от маневри из квартала той успя. да я върне в гаража на дома на Петров.

Според прокуратурата ключовата следа по делото е един телефон номер. Той е ползван от Логвиненко при покупката на колата, а после е ползван и при организацията на опита за убийство на Петров и за бягството на тримата от от местопроизшествието. В хода на следствието обвиняемият Роман Логвиненко не е дал обяснения.

Прокуратурата реши да започне делото срещу Роман Логвиненко и да отдели процеса срещу другите трима, защото са в неизвестност.

Съдия Николай Николов смята, че от обвинението срещу Логвиненко не става ясно кои са били изпълнителите на покушението, нито взаимоотношенията им с подбудителя. От прокуратурата вече обвиниха съдията в прекален формализъм още при първото връщане на делото през есента на миналата година.