Съдът отнема имущество за над 4,3 млн. лева от бившия главен архитект на Каварна

Имущество за над 4,3 млн. лева трябва да бъде отнето от бившия главен архитект на Каварна Юлиян Илиев. Това е решил на първа инстанция Окръжният съд в Добрич, като е уважил иска на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ).

От комисията съобщиха, че Илиев е осъден за това, че като главен архитект на общ. Каварна, в условията на продължаващо престъпление за периода 2005 – 2008 г. е използвал служебното си положение, за да набави на съпругата си противозаконна облага, с което е нанесъл значителна вреда на интересите на общината.

Илиев беше арестуван през 2011 г., а преди 3 години Окръжният съд във Варна го освободи от наказателна отговорност и му наложи само глоба от 3000 лева по едно от обвиненията, а по друго беше оправдан, като решението влезе в сила миналата година. След това Илиев поиска да бъде и възстановен на поста си.

Според решението на съда в Добрич от архитект Илиев, съпругата му и двете им деца се отнемат 6 апартамента, 3 парцела и дворни места, гараж, 46 поземлени имота, сред които терени в курортни зони на община Каварна, два автомобила и пари.

В хода на съдебното дело са били направени оценки от вещи лица, които потвърждават, че е налице значително несъответствие между нетният доход и разходите на семейството. Доказано е и, че разводът на арх. Илиев и съпругата му е фиктивен и двамата са във фактическо съжителство, посочват от КОНПИ.

Решението на съда подлежи на обжалване пред Варненския апелативен съд.