Съдът гледа две изборни дела: за резултатите на референдума и машинното гласуване

След няколко отлагания Върховният административен съд (ВАС) ще заседава във вторник по делото за резултатите от референдума. Очаква се да бъдат обявени данните от повторното преброяване на пликове и бюлетини от допитването на 6 ноември 2016 г., които са решаващи за изхода на процеса.

Делото бе заведено от инициативния комитет за референдума срещу решение на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което бяха обявени резултатите.

Повод за жалбата стана фактът, че 12 027 гласа не достигнаха референдумът да е задължителен. В допитването избирателите отговаряха на въпросите искат ли депутатите да се избират мажоритарно в два тура; подкрепят ли задължителното гласуване и намаляването на партийната субсидия на 1 лев.

През последните дни на 43-то Народно събрание, депутатите от партия ГЕРБ внесоха проект за промяна на Изборния кодекс, след вота на избирателите. Той бе определен обаче като популистки и мнозинството от народните представители отказаха да го разгледат. Един от аргументите бе, че за резултатите от допитването се води дело и няма окончателно решение на ЦИК. 

Във вторник ще бъде и първото заседание на ВАС по жалбата на надпартийната платформа "Нова Република" срещу решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) за броя на машините, с които ще може да се гласува на предстоящите на 26 март избори.

В края на миналата седмица стана известно решението на ЦИК, че "на изборите за народни представители на 26 март 2017 г. машинно гласуване се произвежда в 500 избирателни секции" в цялата страна. Решението е взето, въпреки че в Изборния кодекс пише, че "в избирателната секция избирателят може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване". Миналата 2016 г. трябваше да е последната, в която се гласуваше експериментално само в 500 секции.

Според жалбоподателите ЦИК си е позволила да пренапише Изборния кодекс и така застрашава провеждането на честни избори за ново Народно събрание.