Съдът във Видин не даде ход на делото срещу кмета на града

Видинският окръжен съд не даде ход на делото срещу кмета на града Герго Гергов за отстраняването му от длъжност заради неявяването му в съдебна зала. Председателят на съдебния състав съдия Светла Стоянова постанови на следващото заседания Герго Гергов да бъде доведен принудително.

Стоянова поясни, че призовка за днешното съдебно заседание е връчена на адреса на Гергов във Видин, която е приела неговата майка и е съобщила, че Гергов е извън града. От местоработата на Гергов - община Видин са върнали призовката с обяснението, че той е в редовен годишен отпуск.

Прокурорът от Софийска градска прокуратура Лилия Симеонова не коментира днешното решение на Видинския съд, но уточни, че Гергов е невиновен до доказване на противното. Тя съобщи, че мярката за „принудително довеждане” в съда на Герго Гергов е за това всички страни в процеса да имат възможност да бъдат равнопоставени. При излизането си от съдебната зала на прокурор Симеонова бяха връчени събраните през последните дни подписи „за” и „против” кмета Герго Гергов, предава БТА.

Кметът на Видин Герго Гергов бе задържан на 31 юли при специализирана операция на новосъздаденото звено за борба с корупцията между Софийска градска прокуратура и ДАНС. Прокуратурата го привлече като обвиняем по общо три обвинения и му бе наложена мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 30 000 лева. Наложена му е и забрана за напускане на страната без разрешение на прокурор. Следващото заседание на Окръжен съд Видин по делото срещу кмета на града е насрочено за 14 август от 14.00 ч.

Около 100 видинчани се бяха събрали днес пред сградата на Съдебната палата с искане за отстраняването на кмета Гергов от длъжност. По същото време пред паркинга на община Видин се проведе митинг в защита на кмета Гергов.