Съдия Красимир Шекерджиев: Промените в съдебния закон са безобразие

  "Тези промени са истинско безобразие". Така съдия Красимир Шекерджиев, избран от съдийската гилдия за член на следващия Висш съдебен съвет (ВСС), определи поправките в Закона за съдебната власт, внесени от ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Законопроектът вече бе приет на първо четене от парламентарната комисия по правни въпроси. Той предвиждат пълна забрана за външното финансиране на съсловните организации на магистратите. Очаква се преди второ четене забраната да бъде облекчена, като се допусне финансиране от Европейския съюз, но и от европейското икономическо пространство. Причина за ревизията на забраната, целяща да пресече външното влияние върху магистратите, е писмо от Еврокомисията, както и нареждане на премиера Бойко Борисов.

Отделно проектът предвижда "кариерен бонус" за членовете на ВСС. След края на мандата им в съвета те ще могат да изберат в кой съд да продължат да работят. Условието е да се запази нивото в системата, което са заемали, преди да влязат в кадровия орган на съдебната власт.

Преди няколко дни вицепремиерът с ресор съдебна власт Екатерина Захариева се обяви срещу законопроекта.

"Абсолютен противник съм на кариерния бонус", каза Красимир Шекерджиев с аргумента, че избраните за членове на ВСС отиват там по собствено желание и получават огромни заплати (над 5000 лв).

"Част от колегите, които сега работят във ВСС получават заплата, която е в пъти по-голяма от заплатата, която са получавали преди да дойдат. Има и доста привилегии. Аз с учудване разбрах, че имат коли с шофьори - във ВКС нямаме не само коли, но и паркоместа", допълни Шекерджиев, който сега е съдия във Върховния касационен съд. Той нямало да ползва служебната кола, защото трамвай 7 му вършел чудесна работа.

За забраната за финансирането на съсловните организации и обученията на магистрати Шекерджиев каза, че те ще рефлектират върху Националния институт на правосъдието (НИП).
"Ако се отреже финансирането, то голяма част от дейността, която се развива, ще бъде поставена в опасност. Ние сме членове на европейската съдебна мрежа, десетки, стотици магистрати пътуват, като това е част от обмен, стажове. Ако бъде прекратено това финансиране, нито една делегация няма да може да отиде на учебно посещение нито в Страсбург, нито в съдилищата в Люксембург. Във всички случаи няма да могат да бъдат провеждани международни семинари и ако готовият текст се приложи, това значи българската магистратура изцяло да бъде изолирана от всички други сходни организации", каза съдията.

Относно предстоящия избор на членове на ВСС от парламентарната квота Шекерджиев каза, че не му е ясно как политиците избират кандидатите. Той допълни, че познава част от предложените от депутатите кандидати и е работил с тях, но има и такива, за които изобщо не е чувал. Според него сред номинираните "има немалко хора, които са подходящи за тази работа".

Относно работата на досегашния съдебен съвет, той призна, че не следи дейността му изкъсо, защото не искал да поглежда нещата, които правят.

"На първо място, един от големите недостатъци на предходния ВСС и тяхната дейност е, че много бързо успяха да забравят, че са представители на гилдията. Започнаха да действат, без да имат каквато и да е комуникация със съответната общност. ВСС работеше като един орган, който изглеждаше да е самодостатъчен, което категорично трябва да бъде променено", каза Шекерджиев.