Съдиите поискаха Борисов да си признае за Янев

В отворено писмо до премиера Бойко Борисов Съюзът на съдиите в България настоява той да вземе отношение по изказвания на неговия съветник Яне Янев в последните дни.

Повод за настоящото ни писмо е вчерашното ви изявление, в което декларирате като своя принципна позиция ненамесата от страна на изпълнителната власт в дейността на органите на съдебната власт, заявяват съдиите.

Те твърдят, че „в последните дни е налице ситуация, която видимо създава впечатление за недопустима такава намеса, изразяваща се в активни действия на господин Яне Янев”, който легитимира изявите си като съветник на премиера.

Според съдиите „тези действия включват отправяне на атаки и обвинения към председателя на Върховния касационен съд, към ръководството на Софийски градски съд; разпространяване на копия от документи, отнасящи се до управлението на СГС; твърдения за открита приемна в Министерския съвет, където се събирали сигнали и данни за извършвани нарушения във функционирането на съдебната власт”.

„Може би не е нужно изрично да напомняме, че принципът на разделението на властите изключва ангажирането на ваши съветници в такива дейности, а действащото законодателство повелява, в случаи на сезиране на лица от изпълнителната власт със сигнали за неправомерни дейности на представители на съдебната власт, незабавно предаване на съответните материали не на медиите, а на органите, компетентни да извършат необходимите проверки – Висшия съдебен съвет или Инспектората към него”, се казва в отвореното писмо.

„Тъй като тези активности на Яне Янев остават извън вниманието на заетия с други задачи ВСС, на който е възложено от закона да отстоява независимостта на съдебната власт, се обръщаме към вас и ви приканваме да изразите отношението си към описаните действия на вашия съветник, като или потвърдите, че те са съгласувани с Вас или се разграничите, като вземете необходимите мерки господин Янев да понесе съответната отговорност”, настояват съдиите.

Тяхната позиция е, че „в смисъла на изложеното дотук ви призоваваме и да направите необходимото вашият съветник господин Янев да направи публично достояние източника на текстовото съобщение за случващото се на заседанието на ВСС на 14.01.2016 г., което съобщение впоследствие, по негови твърдения, той е препратил на Вас”.