Съдебният инспекторат приключи “ЦУМ-гейт“ без последствия за Цацаров

  Съдебният инспекторат официално съобщи във вторник, че проверката на скандала “ЦУМ-гейт“ приключва без последствия за главния прокурор Сотир Цацаров. Причината е, че проверяващите не са успели да разберат какво точно си е говорил Цацаров с бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев.

“Извършена е проверка по случая „ЦУМ-гейт”. В хода на същата публично известните участници не са предоставили данни за други присъствали на срещата лица, които да потвърдят изнесеното в сигнала. Установен е фактът на срещата, но не и съдържанието на разговора. Фактът на срещата сам по себе си не нарушава изискванията на Кодекса за етично поведение на българските магистрати.

Поради липсата на достатъчно данни за извършено нарушение по смисъла на чл. 175к, ал. 4 от Закона за съдебната власт проверката е прекратена с решение на Инспектората към ВСС, прието на 10 юли 2017 г.“, се казва в съобщението на институцията.

Скандалът "ЦУМ-гейт" избухна в края на април заради признанията на бизнесмена и издател на вестник "Сега" Сашо Дончев, че Георги Гергов е организирал среща с Цацаров в ЦУМ. Сашо Дончев твърди, че на срещата Цацаров се е опитал да му окаже натиск чрез сплашване заради позициите на вестника и карикатурите на Христо Комарницки.

Цацаров отрича това и казва, че Сашо Дончев се е опитал да окаже натиск върху течаща проверка в енергийния регулатор (КЕВР).

Заради скандала Георги Гергов бе подложен на натиск да напусне ръководството на БСП и накрая си подаде оставката. В крайна сметка червеният бизнесмен от Пловдив защити своя съгражданин Цацаров и отрече с половин уста твърденията на Сашо Дончев.

На 27 април мнозинството на Цацаров във Висшият съдебен съвет очаквано отказа да извърши проверка на скандала. Главният прокурор каза във ВСС, че не желае да разкрива подробности около случая и мнозинството от кадровиците приеха волята му.

Така ВСС влезе в разрез със собствената си практика за проверка на подобни случаи. Съдебният съвет извърши, макар и формална, проверка на "Яневагейт", а преди почти десет години бе проверен и скандалът със съдебно-политическия лобист Красьо Черния. Върху “ЦУМ-гейт“ обаче бе спуснато пълно затъмнение.