СУ няма да протестира, получава нова сграда за нуждите на Медицинския факултет

Правителството ще отпусне 10 млн. лева допълнителна помощ за Софийския университет „Св. Климент Охридски“, които ще послужат за поддържане на материалната база на висшето учебно заведение. Очаква се решението да бъде взето на заседанието на Министерския съвет в сряда, 10 януари. Това стана ясно след среща на ректора на СУ проф. Анастас Герджиков с министъра на образованието Красимир Вълчев.

Повод за този разговор бе друго решение на кабинета от края на декември миналата година. Тогава правителството реши да предостави за нуждите на специализираната прокуратура и съд сградата на бившия Механотехникум на бул. „Александър Стамболийски“. Имотът се ползваше от софийския университет. Решението на Министерския съвет предизвика остро недоволство сред академичните среди, които бяха готови за протест.

Като компенсация правителството ще предостави на СУ друга сграда – тази на Професионалната гимназия за облекло, намираща се на бул. „Черни връх“, в която ще се настани Медицинският факултет.

Министерството на образованието ще открие и процедура по Закона за обществените поръчки за осигуряване на достъп до научните бази данни, предоставени от издателство Елзевир, обеща още Красимир Вълчев. И още тази години вероятно ще бъде сключен договора, прогнозира той.