Спешните пациенти ще се транспортират в най-близката болница

След месеци в отпуск по болест се оказа, че дългогодишният директор на Софийската спешна помощ д-р Георги Гелев е оздравял и отново ръководи столичните линейки. Информацията съобщи служебният здравен министър д-р Мирослав Ненков, като уточни, че д-р Гелев не е бил уволнен, а е бил временно заместен, докато е в болнични. Министърът добави, че вече е премахнато районирането при спешните случаи, така че линейките да транспортират пациентите до най-близкото лечебно заведение. Междувременно стана ясно, че новото ръководство на ведомството е спряло обществени поръчки за 30 млн. лв.

Временният спешен шеф д-р Александър Златанов е бил назначен начело на Центъра за спешна медицинска помощ - София до завръщане на титуляра - д-р Георги Гелев, който се оказа, че не е бил уволняван.

Обществени поръчки за повече от 30 млн. лева, обявени от бившия здравен министър д-р Таня Андреева в края на нейния мандат, са били спрени от новото ръководство на министерството. Една от тях е за 12 млн. лева и се отнася до проект за електронно здравеопазване, който по думите на служебният здравен министър д-р Мирослав Ненков не е бил усъвършенстван. Поръчка на стойност 5 млн. лева е била обявена за ремонт на спешните центрове в страната. Според министъра обаче тези центрове се намирали в общинските болници, където здравното ведомство нямало право да ремонтира. Спрени са още обществени поръчки за нови линейки, както и за ново оборудване в спешните центрове.

Новото в спешната помощ е, че Здравното министерство е разпоредило на болниците да отпадне системата на райониране, така пострадалите пациенти ще бъдат транспортирани до най-близката болница. Лечебниците, пък, от своя страна ще имат задължението да уведомяват своевременно спешната помощ за броя свободни легла, с които разполагат. Центърът за спешна помощ в София пък ще докладва на министерството за всяка несполука при контакт с болницата.

Още едно нововъведение предвижда починалите хора на улицата да не бъдат извозвани с линейки. Тях ще ги транспортират само автомобили на Александровска болница, така че санитарните коли на Спешна помощ да са свободни за адреси.