Спецслужбите търсят външни фактори за кризата в КТБ

Военният министър Велизар Шаламанов се зарече да няма "никакви сътресения в службите" защото "трябва да работят добре, включително и за това да намерим външни фактори, които вероятно са повлияли на кризата с КТБ".

Шаламанов отказа да коментира плановете си за смяна на шефа на военното разузнаване Веселин Иванов, като единствено се ограничи със съобщението, че Иванов "в момента е в домашен отпуск".

"Много по-важно за мен е службата да работи ефективно, заедно с партньорските служби, поради усложнената среда за сигурност около Украйна, Черноморския регион, Ирак, Сирия, Афганистан. Така че службите трябва да работят добре, включително и за това да намерим външни фактори, които вероятно са повлияли на кризата с КТБ. В този контекст няма да има никакви сътресения в службите", заяви Шаламанов пред БНР.

Веселин Иванов бе назначен на поста от военния министър в правителството на ГЕРБ Аню Ангелов, който издейства нормативни промени, за да осигури възможността цивилен да управлява военното разузнаване. Службата стана една от ябълките на раздора между Ангелов и предишния президент Георги Първанов. Държавният глава отказа да издаде указ за предложените от Ангелов кандидати и военният министър реши казуса с назначаването на цивилен.

Срещу намерението на Шаламанов за смяна по върховете на на службата има резерви както от ГЕРБ, така и от БСП.

"Намеренията за смяна шефа на Военна информация е безпрецедентен факт в най-новата българска история. Искам да подчертая, че Иванов беше назначен от името на ГЕРБ, той не беше сменен по времето на министър Ангел  Найденов, подчертавам заради добрите резултати и позитивните отзиви от партньорските служби", коментира Атанас Мерджанов от БСП.

Шаламанов започна управлението си с гръмка пресконференция, на която екипът му обяви, че при бюджет от 1 млрд. лева ведомството няма пари дори да заплати вноската за членството на България в НАТО (15 млн. от които половината вече са покрити), но в петък успокои, че все пак ще се намери начин да бъде покрита.

"Проблемът произтича от 100 милиона лева намаление на бюджета на министерството, при положение че той е далеч под изискуемите 2% за ефективно членство в Алианса. Моделът в НАТО е изключително гъвкав. Там страните се поканват да внесат част от членския си внос, когато възникнат конкретни разходи. Ако някоя от страните няма възможност да внесе парите, други страни внасят част от своя членски внос. Нашата вноска може да бъде разсрочена, но в рамките на годината. Ние направихме нашите разчети, така че няма да имаме затруднения да изплатим членския си внос към НАТО", посочи Шаламанов.

Освен това уточни, че ще бъдат покрити и дължимите на Руската федерация средства за ремонт на военна техника.

"Плащанията ще бъдат разпределени така, че да се влезе в месечните лимити за плащания към Москва. Това, което може да бъде отложено, докато се случи втората актуализация на бюджета и докато имаме стабилен бюджет за следващата година в рамките на 1,5% от БВП, ще се опитаме да отложим до периода, в който ще има финансово осигуряване", каза Шаламанов.

Той потвърди, че ще "ревизира" и изказванетоси, че няма да продължи работа по възстановяването на поделението във Враца.