Спецправосъдието ще се мести в бившия механотехникум на бул. „Ал. Стамболийски“

Специализираните съд и прокуратура получиха нова сграда от правителството. Става дума за тази на бившия механотехникум на бул. „Александър Стамболийски“№82.

От правителствената информационна служба съобщиха, че днес Министерският съвет е решил да предостави на Висшия съдебен съвет правото на управление върху имота на бул. „Александър Стамболийски“ №82 в София. Като в съобщението се посочва, че теренът, който е от 8 дка и сградата „ще бъдат използвани за нуждите на специализираните органи на съдебната власт - съд и прокуратура“.

Въпросът с необходимостта от по-голяма сграда за нуждите на спецправосъдието се постави след като с промени в Наказателно-процесуалния кодекс беше променена подсъдността на делата за т. нар. корупция по високите етажи на властта. Те вече се разглеждат от специализираните съдилища. В тази връзка преди две седмици Висшият съдебен съвет реши председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, главният прокурор Сотир Цацаров, представляващият съвета Боян Магдалинчев и шефът на комисията „Управление на собствеността“ на ВСС Евгени Диков да се срещнат с премиера Бойко Борисов.

Днес Министерският съвет гласува спецправосъдието да получи сградата на бул. „Ал. Стамболийски“. От съобщението на правителствената пресслужба става ясно, че последно тя е била дадена за ползване на болница „Лозенец“.

Образцовият механотехникум е най-старото учебно заведение за средно техническо образование на Балканския полуостров. То е създадено е на 9 декември 1883 г. с указ на княз Александър I Батенберг. През 1905 г. то получава собствена сграда, построена специално за нуждите му на бул. „Ал. Стамболийски“, тогава ул. „Княгиня Клементина“. Тя обаче е разрушена при бомбардировките на София по време на Втората Световна война и затова на мястото ѝ построена нова в познатия сталински стил. Впрочем, през 1948 г. механотехникумът получава името „Сталин“

Училището, което през последните години от съществуването си се нарича Софийска техническа гимназия, е закрито през 2010 г.

В последствие на 14 септември 2011 г. правителството предоставя сградата му на Софийския университет, а по-късно на болница „Лозенец“.