Софийски градски съд пусна счетоводителките на КТБ с подписка

Софийският градски съд пусна главната счетоводителка на КТБ Мария Димова и заместничката й Борислава Тренева-Кючукова с мярка „подписка”. Така на практика вече всички обвинени по случая са на свобода.

Досега Димова бе под домашен арест, заради здравословното й състояние, а Кючукова бе последната останала в ареста от първоначално задържаните четирима души.

Защитникът Николай Рангелов, който представлява Димова, заяви, че на 13 август Маргарита Петрова рязко е сменила показанията си пред разследващите, които е давала до момента. Тя заявила, че е изпълнила нареждания, за които не знаела, че прикриват присвояване, каквото е обвинението срещу служителките. По думите на Рангелов Петрова е прехвърлила изцяло отговорността изцяло върху двете счетоводителки.

Магистратите от Градския съд обаче не намериха за необходимо да бъдат акрдитирани обясненията на Петрова. Съдебният състав дори прие, че става въпрос за договорка между едната обвиняема и прокурратурата.

Съдебният състав взе предвид още, че няма опасност обвиняемите да извършат друго престъпление, ако са с по-леки мерки, тъй като и двете са неосъждани и безработни. Така двете жени бяха пуснати с най-лекате мярка - подписка.

На 28 август решението на Софийски градски съд може да бъде протестирано пред Софийския апелативен съд.

По време на днешното заседание на съда се оказа, че липса на 206 млн. лева няма. Парите са дадени под формата на кредит на фирма „Бромак”.

Обвиненията към Димова и нейната заместничка са именно за оказване на помощ за присвояване на 206 млн. лева от банката.

По казуса с КТБ бяха задържани общо четирима души. Сред тях беше и главният касиер на банката Маргарита Петрова, която от миналата седмица е извън ареста с мярка за неотклонение „подписка”. По случая беше задържан и изпълнителният директор на банката Орлин Русев, който беше пуснат от ареста срещу гаранция от 10 000 лева.