Соня Янкулова се включи в надпреварата за шеф на ВАС

  Съдия Соня Янкулова бе номинирана за кандидат за председател на Върховния административен съд (ВАС) по време на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък.

Това бе последният възможен момент, в който можеше да бъде издигната конкурентна кандидатура на тази на съдия Георги Чолаков, който бе излъчен от Пленума на ВАС с подкрепата на сегашния шеф на съда Георги Колев.

Номинацията на Янкулова бе направена от Юлия Ковачева, Галина Карагьозова и Соня Найденова.

Янкулова бе опонент на Чолаков и при гласуването на Общото събрание на съдиите от ВАС, но не успя да събере 50+1 от гласовете, какъвто бе регламентът за избор. Затова и фаворитът на Колев остана единственият предложен.

При представянето на номинацията й в четвъртък Юлия Ковачева подчерта, че дълбоко уважава избора на колегите си.

"Длъжността председател на ВАС поставя високи изисквания. Те стоят и пред органа, на който е възложено да проведе избора. В този контекст съдия Янкулова отговаря на професионалните и нравствени стандарти. Личната ми увереност е, че настоящата процедура ще приключи с избор, основан на обективна оценка на качествата на двамата кандидати, които участват в нея", добави тя.

Галина Карагьозова пък изтъкна, че номинирането на Янкулова не представлява акт на несъобразяване с волята на колегите им във ВАС, а дори напротив.

"Аз и колегата Юлия Ковачева сме хората в съвета, които много отдавна поддържаме идеята за разширяване на съдийското самоуправление. Когато се приемаше пакетът, написахме и становище в тази насока и винаги сме поддържали и защитавали необходимостта от по-широко въвеждане на съдийско самоуправление. Адмирирахме нормите, които касаят съдийското самоуправление. Дълбоко уважавам това правомощие, което се вмени на пленумите на ВАС и ВКС да номинира свои председатели. Номинирането на съдия Янкулова не е несъобразяване. Тя бе другата номинация на Пленума на ВАС", обясни тя.

По този повод председателят на ВАС Георги Колев заяви единствено, че други хора ще коментират дали номинацията на Янкулова заобикаля волята на Пленума на съда или не. И добави, че е имал резерви за обхвата на съдийското самоуправление, но винаги се бил съобразявал с него.

С това последното заседание на ВСС, на което можеха да се правят номинации за поста на Колев, приключи. Така на 11 септември кадровиците в съдебната власт ще избират следващия председател на ВАС измежду Георги Чолаков и Соня Янкулова.