Соня Найденова: Скандалите във ВСС целят да отклонят вниманието на Брюксел

Постоянното провокиране на скандали във Висшия съдебен съвет цели да отклони вниманието на Европейската комисия (ЕК) от критиките към други институции за борбата с организираната престъпност и корупцията. Това каза в четвъртък свалената преди ден представляваща ВСС Соня Найденова. Подобна теза изказа и бившият правосъден министър Христо Иванов пред "Блумбърг ТВ". Според него крайната цел е свалянето на ВСС, а Цацаров да се спаси от критиките на Брюксел.

"Влизането от един в друг скандал се отразява изключително неприятно на ВСС и заради това е най-негативно отразената институция. Това е една от целите на тази лавинообразна поредица от скандали – да бъдат заличени критики към други институции заради неуспехите на борбата с организираната престъпност и корупцията", коментира Соня Найденова.

Докладът на Брюксел ще бъде публикуван на 27 януари (сряда). Той е предшестван от много тежки скандали във ВСС, които започнаха с есемеса, който премиерът Бойко Борисов прати до председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов в разгара на дискусията във ВСС за проверката по аферата "Яневагейт". Панов даде публичност на съобщението, което накара Борисов да нахълта във ВСС, без никой да го е канил.

Министър-председателят има ключова роля в аферата, която осветява зависимостите между него, ВСС и главния прокурор. След посещението му кадровиците на Темида моментално прекратиха проверката, без да открият виновни. Все още не е станало ясно кой член на ВСС е пратил есемеса до премиера, за да го информира, че Лозан Панов иска неговото изслушване по аферата.

Само няколко дни по-късно мнозинството в съвета назначи главния заподозрян Димитър Узунов за представляващ ВСС на мястото на Соня Найденова, която вече бе заела критична позиция по непрестанните скандали в съдебната власт.

Найденова отказа коментар на думите на премиера Бойко Борисов, че решението на ВСС да назначи Димитър Узунов за представляващ член на съвет е "провокация", която му нанася вреди. Узунов бе осветен като "човека на Бойко" във ВСС от бившия шеф на Софийския градски съд Владимира Янева. Думите ѝ, които се чуха от изтеклите записи по "Яневагейт", бяха потвърдени от друга високопоставена съдийка – Румяна Ченалова.

Узунов има топла връзка с премиерския съветник Яне Янев, който се опита да поеме върху себе си отговорността за SMS-скандала от миналия четвъртък.

"Няма да коментирам желанието да министър-председателя да обяснява ситуацията (за моята смяна като представляваща ВСС – бел. ред.), защото сам се замесва в случилото се, без някой да го е замесвал. Това, което се случва е изключително притеснително за работа във ВСС", каза Соня Найденова.

Според нея в последната седмица скандалите във ВСС са осветили механизмите на неговата работа и най-вече, че решенията се налагат без демократичен дебат. Тя каза, че истината за есемеса трябва да излезе, защото прикриването на случая води само до спекулации.

Бившият правосъден министър Христо Иванов каза, че изборът на Димитър Узунов за представляващ член на ВСС е опит да се разпали скандал, в който да бъде въвлечен премиерът и ВСС "да се скрие" зад гърба му.

Според него този ход може да е подготвителна фаза за разпускане на ВСС и именно съветът да понесе отговорността за очаквания негативен доклад от ЕК за съдебната система, за да бъде спасен главният прокурор.

"Ако се разпусне ВСС, ще се постигнат две цели. От една страна, някой ще понесе отговорността за негативния доклад и нещо по-важно – в момента опозицията на главния прокурор във ВСС, при добро стечение на обстоятелствата и попътен вятър, достига 10 души. И от тези 10 души е възможно да се формира мнозинство, което да придаде много по-различно лице на съдийската камара. Като се има предвид залогът за избор на председател на ВАС, съществува много сериозен интерес този състав да бъде подменен. Тогава няма да има 10 души опозиция на главния прокурор", каза Иванов.

Той допълни, че след като Димитър Узунов е бил изведен на преден план в качеството му на човек на Борисов, е последвал опит на премиера да се разграничи от този избор, което по думите му е "една адекватна позиция".

"Съдебната реформа винаги е била заложник на големи интереси. В позицията на премиера, освен опитa му да се разграничи от компанията на ВСС, бяха набелязани няколко стъпки, които показват нарастваща адекватност. Там той защитава се принципa на съдийско самоуправление и въвеждането на отчетност на прокуратурата. Това е една отдавна очаквана позиция", допълни бившият министър.