След прокуратурата и ДАНС ВСС продължи разправата със съдия Методи Лалов

  Бившият шеф на Софийския районен съд Методи Лалов се превърна в може би най-проверявания магистрат в страната. Във вторник съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) образува дисциплинарно производство срещу реформаторски настроения кандидат за член на новия ВСС. Този път той е преследван заради създадената от него „лоша“ организация на работа в районния съд, докато бе негов председател. Решението бе взето със 7 гласа "за" и 6 "против".

Гласуването напълно отразява баланса на силите в колегията, където 8 души са мнозинството, свързвано със Сотир Цацаров и Георги Колев, а шестима са в глуха опозиция. За членове на дисциплинарния състав по казуса "Лалов" са избрани представляващият ВСС Димитър Узунов (известен от аферата "Яневагейт" като "Човека на Бойко във ВСС"), Соня Найденова и Галина Карагьозова. Найденова и Карагьозова са част от опозицията, но ВСС не е длъжен да се съобрази с предложението на дисциплинарния състав при определяне на наказанието.

 "Напълно очаквано и в изпълнение на инквизиторското разбиране на главния инспектор Теодора Точкова от Инспектората към ВСС (с решени за 4 години общо 152 дела, от които написани в срок само 29) и на реваншисткия подход на мнозинството от ВСС, днес срещу мен беше образувано ново дисциплинарно производство. В дисциплинарния състав е и Димитър Узунов, за когото съобщавам, че не ме уведоми за това по Вайбър (мен не, за друг не знам). И Галя Георгиева не ми звъня по телефона снощи в 22 часа, както се е случвало не един път (въпреки, че не й отговарях, когато го правеше). Когато всичко това свърши (макар и след години) ще потърся сметка на тези хора", коментира Методи Лалов в профила си във Фейсбук.

Как започна всичко

Случващото с Методи Лалов е показателно за това какво става с един съдия, който си позволи да се противопостави и да заклейми управляващото лоби във ВСС. Той не е председател на съда от 1 февруари тази година, след като сам реши да подаде оставка от позицията в знак на протест срещу политиката на съдебния съвет.

През декември съдия Методи Лалов инициира най-големия съдийски протест до момента пред сградата на ВСС, изкарвайки на улицата стотици магистрати и съдебни служители срещу зависимостите в съдебната система. Конкретният повод за демонстрацията бе фактът, че от години ВСС игнорира проблемите на най-натоварения съд в страната. Лалов е сред малцината действащи магистрати, които си позволяват остро да критикуват кадровиците във ВСС.

"Мнозинството членове на ВСС показаха, че са недостойни хора и не са годни да бъдат там, където са. Това нещо не бива да се повтаря никога повече", каза Лалов за мнозинството в съвета. Отговорът на ВСС бе да назначи бившия прокурор Стефан Милев за временен шеф на Софийския районен съд. Решението бе скандално, защото ВСС игнорира напълно мнението на районните съдии. Преди да стане шеф Милев имаше по-малко от една година стаж като съдия.

 ВСС почти буквално обяви война на съдия Методи Лалов, изпращайки сигнал срещу него до прокуратурата за проведена от него обществена поръчка с мултифункционални принтери. Нередности в поръчката бяха открити при одит на Сметната палата, която можеше и сама да сигнализира държавното обвинение, ако имаше данни за престъпление. Любопитното в случая е, че това бе първият път, в който ВСС праща одит на Сметната палата към прокуратурата.

После Лалов бе заплашен от ВСС, че ще бъде проверяван и за течовете във "военното НДК", въпреки че е алармирал многократно за бездействието на ВСС и правосъдното министерство по казуса. Във "военното НДК" трябва да бъдат настанени Наказателното отделение на районния съд и Софийската районна прокуратура.

След това съдия Методи Лалов беше наказан със забележка заради 22 забавени дела. Преди седмица той беше посетен от служители на ДАНС по искане на прокуратурата. Оказа се, че той е проверяван на най-високо ниво за освобождаването на чистачка и деловодителка.

Съдия Методи Лалов бе избран за шеф на Софийския районен съд през ноември 2012 година. За четирите години на позицията той успя да реши сградния проблем на най-големия съд в държавата, който отлежаваше преди това в продължение на над 20 години.