Скъсани стени на два язовира причинили наводнението в Мизия

Скъсани стени на два язовира в област Враца са сред основните причини, довели до потопа в Мизия. Новината съобщиха и от общинската администрация в бедстващия град, а заключението е на неин екип от експерти, предаде бТВ.

Язовир "Стубел" се намира в община Борован. В момента не изглежда опасен, но преди 9 дни водата в него е била толкова много, че е скъсала стената и е изкопала огромен кратер. "Ние обикаляме всички язовири, наблюдаваме какво е състоянието, попаднахме на него и видяхме положението", каза експертът в община Мизия Кольо Николов.

Общината няма информация за това от кого се стопанисва този язовир. След едноседмична обиколка на експертния екип обаче се оказва, че той не е единственият с нарушено укрепително съоръжение.

"Установяваме, че всички язовири са преливали обилно", посочи Николов. По думите му части от някои стени са разрушени, а огромните кратери показват, че са преливали много големи количества вода.

Думите му бяха потвърдени и от зам. кметът на Мизия Николай Нековски. По думите му е скъсана стената на язовира край село Борован.

"Аз лично съм видял язовира в село Рогозен - единият, защото там има два язовира. Той е със стар неработещ преливник, водата преливаше от него със страшна сила", обяви Нековски пред "Фокус".

 

Зам.-кметът на Мизия отхвърли обвиненията, че коритото на реката, минаващо през града е било затлачено от пръст и върби по поречието с думите:"Няма такова нещо, тази река е много малка, с огромно корито, но се изля толкова много вода от всичките язовири и това е причинита за наводнението".